Gezi Direnişi Davası'ndan 18 yıl hapis cezası onanan çevre plancısı Tayfun Kahraman 42 aydır Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. 3,5 yıldır tutuklu olan Kahraman için İBB'deki 'yolsuzluk' iddialarına yönelik düzenlenen ve 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 3 bin 900 sayfalık iddianamenin UYAP'a girilen bölümlerinde şoke eden bir ifade yer aldı.

İDDİANAMEDE ADI YOK AMA 'FİRARİ'

Emniyet tarafından dosyayla ilgili hazırlanan "Fezlekeli Tahkikat Evrakı'nın" ilk bölümünde yer alan 826 kişilik şüpheli listesinde, Gezi davası hükümlüsü Tayfun Kahraman da yer aldı. Liste de 711. sırada yer alan Kahraman'ın olduğu bölümün yanında Kahraman için 'firar' yazılması ise dikkat çekti.

Ancak Kahraman’ın adı, şimdiye kadar İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında ve iddianamede yer almamıştı.

KAHRAMAN'DAN AYM'YE İKİNCİ BAŞVURU

Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman, AYM kararının uygulanmayıp yeniden yargılama ve tahliye taleplerinin reddedilmesi hakkında açıklama yaptı. Kahraman, "Bugün ikinci kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak hakkımdaki kararın uygulanması talebinde bulunduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman, ikinci kez Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurduğunu duyurdu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Kahraman hakkındaki yeniden yargılama, infazın durdurulması ve tahliye edilmesi yönündeki talepleri reddetmişti.

Tayfun Kahraman, karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Anayasa Mahkemesi’nin hakkımda verdiği ihlal kararının uygulanmamasından bu yana kamuoyuna hiç konuşmadım. Bu süreçte sessiz kalmayı, hukuka olan inancımı ve sabrımı korumak için bilinçli olarak tercih ettim. Ancak bugün ikinci kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak hakkımdaki kararın uygulanması talebinde bulunduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kahraman, şöyle devam etti:

"Evet, 4 senedir Silivri’deyim; adil yargılanmadığım ve masum olduğum AYM kararı ile tescillendiği halde evime, Vera’ma dönemiyorum ve bu ancak yaşayanın anlayabileceği kadar zor ama dilerim bu hatadan bir an evvel dönülür ve hiç kimse bir daha bunu yaşamaz. Yaptığım başvuru, yalnızca benim özgürlüğüm veya kişisel hak arayışımdan ibaret değildir. Tam tersine, hepimizin ortak ihtiyacı olan hukukun üstünlüğü, adil yargılanma hakkı ve Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığıyla ilgilidir"

'DOĞRU TARAFTA OLMA ÇAĞRISI'

Kahraman, "Bugün bu karar benimle ilgili olabilir; yarın bambaşka bir yurttaşla ilgili olabilir. Haksızlığa uğrayan kim olursa olsun, onun yanında durabilme iradesini gösterebildiğimiz ölçüde bu ülkede hepimizin güvende olacağına inanıyorum" diyerek şunları söyledi:

"Her siyasi görüşten, her partiden, her düşünceden insanın hukuk karşısında eşit olduğu bir düzeni savunmak hepimizin ödevidir. Adaletin kimliğe, dünya görüşüne, oy tercihlerine göre değişmemesi gerekir. Bu nedenle çağrım, yalnızca bana destek verilmesi çağrısı değildir; hepimizin güvenliğini sağlayan hukuk devletinin korunması için bir arada durma, doğru tarafta olma çağrısıdır.

Yaşadığım süreç zor, yorucu ve kimi zaman yıpratıcı oldu. Ancak umudumu hiç kaybetmedim. Bu umudu bana ailem, dostlarım, dayanışma gösteren herkes verdi. Şimdi herkesi bu dayanışmayı, kişisel bir haksızlığa değil, ülkemizde adaletin 86 milyon tarafından güvenilir biçimde tesis edilmesi için büyütmeye davet ediyorum.

Ben ve ailem adaletsizlik ve haksızlığın acısını yaşadık, yaşıyoruz. Bu acıyı kimsenin yaşamamasını istiyorum. Kimse bunu hak etmiyor. Evladım Vera başta olmak üzere, bizden sonraki tüm nesiller için adil bir düzen istiyorum. Bu isteğe herkesin tüm başka aidiyetlerini geride bırakarak, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ortak olmasını diliyorum. Allah kimseyi masumiyetini müdafaa etmek zorunda bırakmasın"

42 aydır tutuklu Tayfun Kahraman İBB iddianamesinde firari - Resim : 1