Başbakan, AYM'ye "siyasi kılıç" çekti!

Başbakan, AYM'ye "siyasi kılıç" çekti!
8 günde 4 bomba karar alan Anayasa Mahkemesi'ne çok sinirlenen Erdoğan meydan okudu: Siyaset yapacaksan önce cübbeni çıkar

Başbakan, AYM'ye "siyasi kılıç" çekti!

Anayasa Mahkemesi'nin son sekiz günde aldığı dört karar, başta hükümet olmak üzere AKP'lilerin tepkisini çekti. Twitter yasağından HSYK kanununa, tam gün düzenlemesinden kişisel verilerin korunmasına kadar dört ayrı karar büyük tepki gördü. Mahkemenin hükümeti kızdıran ilk kararı Twitter yasağı konusundaydı. Mahkeme, üç kişinin bireysel başvuru hakkını kullanarak yasağın kaldırılması talebinde bulunmasının ardından 2 Nisan'da aldığı kararla şimşekleri üzerine çekti. Oy birliğiyle alınan kararda Twitter'a erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu hükmüne en sert tepki Başbakan Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara uymak durumundayız, onun için de uyduk. Ama saygı duymak zorunda değilim. Bu karara saygı duymuyorum" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İptal üstüne iptal
Mahkeme, ikinci olarak Çarşamba günü yaptığı toplantıda CHP'nin kamuoyunda "Tam Gün Yasası" olarak bilinen yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı görüşerek, iki maddesinin yürürlüğünü durdurdu. Söz konusu iki madde, asker ve sivil tıp fakültelerindeki doçent ve profesörlerin mesai saatleri dışında muayenehanelerde veya özel kuruluşlarda çalışmasını yasaklıyordu. Mahkeme, aldığı kararla düzenlemeyi üçüncü kez durdurmuş oldu. 2010'da söz konusu yasayı iptal eden mahkeme, 2012 yılında kanun hükmünde kararnameye yeniden konulan düzenlemeyi de iptal etmişti.

Yetkilere tıpran
Anayasa Mahkemesi önceki gün yaptığı toplantıda ise HSYK'nın yapısında radikal değişiklikler öngören ve Adalet Bakanı'na geniş yetkiler veren yasanın bazı maddelerini iptal etti. Bakana verilen tüm ek yetkileri iptal eden AYM, kanunun Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti. Yasa, HSYK'nin 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevlerini sonlandırmış, Adalet Bakanı'na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanımıştı. Aynı şekilde, yapılan yasa değişikliği sonucunda Adalet Akademisi'nde çalışanların da görevleri sonlanmış, kendisine verilen yeni yetkiler çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kurumda da atamalara imza atmıştı. AYM'nin aldığı bir başka karar ise BTK elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına yetki veren 5809 Sayılı kanun hükmünün iptali oldu.