8 ayda rekor açık. Sosyal Güvenlik alarm veriyor

8 ayda rekor açık. Sosyal Güvenlik alarm veriyor
Sosyal güvenlik sistemi bu yılın ilk sekiz ayı sonundaki açık tutarı, şimdiden öngörülen yıllık açığın 8 milyar TL üzerine çıktı.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, salgının etkisiyle dengeleri daha da bozulan bütçeye bir sarsıcı darbe de sosyal güvenlik sisteminden geldi.

TOPLAM AÇIK 8 MİLYARIN ÜSTÜNDE

Ocak ayında sıfır olan açık, yılın ikinci ayında 6,9 milyar TL, mart ayında ise 1 milyar TL oldu. Salgının etkisiyle bozulan dengeler sosyal güvenlik sistemine nisan ayı itibarıyla damgasını vurdu. Nisanda 8 milyar TL’ye, mayısta 9,2 milyar TL’ye ulaşan finansman açığı, haziran ayında 11,2 milyar TL’ye, temmuz ayında ise 17,3 milyar TL’ye fırladı. Açık, ağustos ayında hız keserek 4,6 milyar TL’ye indi; ancak yıllık hedef, şimdiden 8 milyar TL geride kaldı.

sosyal-guvenlik-sistemi-alarm-veriyor-8-ayda-58-milyar-tl-acik-782115-5.jpg

500 MİLYAR TL’YE DOĞRU

Geçen yılın 39,9 milyar liralık açığını altı ayın sonunda geride bırakan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bozulan gelir/gider dengesi, açığın sürekli büyümesine yol açıyor. Geçen yılın sekiz ayı sonundaki 31,6 milyar TL’lik açığa karşı bu yıl aynı dönemde rakam yaklaşık yüzde 60’lık artışla 50,1 milyar TL’ye çıktı.