8. haftadan seçmeler

Süper Lig'in 8. haftasında göze çarpan önemli olaylardan birinci sırayı, yine hakem kararlarına itirazlar, dolayısıyla verilen ve verilmeyen kartlar aldı. FIFA, oyuncu değişikliğinde bilhassa zaman kaybına sebep olmamaları için 'Futbolcu, en yakın yerden oyunu terkedecek. Buna aykırı hareket edenler sarı kart ile cezalandırılacak' dedi. Ankaragücü kaptanı Sedat buna uymayıp sarı kart gördü, sonra da anlamsız bir şekilde konuşmasını sürdürünce herhalde kötü lisan kullandığı için direk kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Çalınan her düdük sonrası hakeme itiraz etmek veya itirazkar jestler yapmak alışkanlık haline geldi. Bir standart için bunlara hilafsız kart çıkartılmalı. Alışkanlıkla aynı hataları Avrupa ve milli maçlarda yapıyoruz. Hakemler hiç tereddüt etmeden kartını çıkarıyor. Bu alışkanlıklardan futbolumuzu soyutlamalıyız. Kulüplerimiz, bu nedenlerle sarı ve kırmızı kart görenlere maddi ceza uygulamalı. Ankaragücü-Beşiktaş maçında ilk 15 dakikada çok sert fauller vardı. Hakemler müsabaka başında bu oyun tarzını hissetmeli ve temiz futbol oynatmak için gerekenleri yapmalı. Kart göstermekten kaçmamalı. Bu ligi yöneten hakemler futbolcuların karakterlerini iyi gözlemeli. Bir başka sıkıntılı olay yardımcı hakemlerin açık ofsaytları VAR'a güvenerek kaldırmamaları. Bu doğru değil. Açık ofsaytlar oynatılıyor. Devamında gol oluyor. Müsabaka anlamsız bir şekilde kesintiye uğruyor. Böyle pozisyonlarda ayrıca bir sakatlık yaşansa ne olacak. Yardımcı hakemler bu düşüncelerinden vazgeçmeli.

Galatasaray-Sivasspor

Ali Palabıyık

Penaltı kararı doğru. VAR'a gidilmedi, çünkü hakem pozisyonun hemen dibindeydi. Sivaslı Cofie birinci sarı tartışılır ikincisi doğru. Sivas'ın 1. golü VAR'dan temiz çıktı. İtirazlara çıkardığı kartlar doğruydu, iyi bir yönetim gösterdi.

Antalya-Gençlerbrliği

Abdülkadir Bitigen

Erken goller müsabakayı kolaylaştırdı. Bariz gol şansından Bahadır'a kırmızı doğru. Enterasan olan Antalyaspor ilk yarıda sadece 3 faul yaptı ve bunun biri kırmızı kartlıktı. Yönetimi iyiydi.

Trabzon-Gaziantep

Özgür Yankaya

Trabzonsporlu Hüseyin'in Kayode'ye hareketi penaltılıktı. Kayode'nin kasıltlı dirseğine sarı çıktı. VAR'dan bakılarak kırmızıya dönüştü.

Başakşehir-Göztepe

Yaşar Kemal Uğurlu

Başakşehir'in iki golünde yardımcının ofsayta kalkan bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Başakşehir'in ikinci golü VAR incelemesinde geçerli çıktı. Pozisyonda neyin incelendiğini anlayamadık.

Ankaragücü-Beşiktaş

Ali Şansalan

Müsabakanın ilk 15 dakikasında yapılan sert faulleri ve net bir sarıyı değerlendiremedi. Sonraki değerlendirmeleri doğru. Sedat'a değişiklik anında kötü lisan nedeniyle verilen kırmızı kart doğruydu. Yönetimi geçer not alır.

Kayseri-Kasımpaşa

Atilla Karaoğlan

31 faulun yapıldığı müsabakada kartları doğru kullandı. Kayserispor'un golü VAR'dan temiz çıktı. İyi bir yönetim gösterdi.

Aytemiz Alanya-Çaykur Rize

Cüneyt Çakır

Futbolcularla sevecen ağabey görüntüsüyle iyi bir maç yönetti. 90 dakikayı tek bir sarı kartla tamamladı.

Denizli-Fenerbahçe

Muric'in direkten dönüp gol olan pozisyonda faul yoktu, devamında gol geldi. Fenerbahçe'nin ikinci gol öncesi Emre'nin kritik faulünü hakemin gömesi zordu. VAR'a inceletebilirdi. VAR'dan sadece ofsayt olup olmadığı incelendi. Kornerde Zanka'nın Mustafa Yumlu'yu itmesine hakem devam dedi, VAR da devam dedi. İzlenmeliydi. Fırat'ın maça iyi konsantre olmadığı gözlendi.

Konyaspor-Malatyaspor

Mustafa Öğretmenoğlu

Daha maçın dakikası dolmadan futbol tarihine geçecek bir kırmızı kart yaşadık. Hakem iyi bir yönetim gösterdi. Kaleci Serkan ilk dakikada takımını 10 kişi bırakan kartı görmemeliydi. Tecrübesine yakışmadı.

 

Yazarın Diğer Yazıları