A kan grubu 0 grubuna dönüştürülebilecek!

A kan grubu 0 grubuna dönüştürülebilecek!
Sağlık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan kan ihtiyacının önüne geçilebilmesinin yolu açıldı. Bilim insanları A kan grubunu 0 kan grubuna dönüştürebilen yeni bir yöntem keşfetti.

Kan ihtiyacı, sadece ülkemizin değil bütün ülkelerin bir sorunu. Dünya genelinde yıllık 55 milyon litre kan bağışlansa da bu miktar tam anlamıyla ihtiyacı karşılamıyor. Aslına bakarsak yapılan araştırmalar, 80 kiloluk bir kişinin vücudunda ortalama olarak 6 litre kan bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu da 55 milyon litre kanın en azından ihtiyaç durumunda yeterli olabileceğini düşündürüyor ancak ne yazık ki bu düşünce doğru değil. Bunun nedeni kan gruplarının dünya genelinde yayılışının aynı oranda olmaması. Örneğin; dünyada en çok 0 Rh pozitif grubuna sahip olan insanın yaşadığı biliniyor. Daha istatiksel bir açıklamayla, yaşayan her 100 insanın 40'ı 0 Rh pozitif kan grubuna sahip. Her 200 kişiden sadece 1 tanesi ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. 

Webtekno'da yer alan habere göre bilim insanı da bu farklılıklardan dolayı ortaya çıkan ihtiyacı gidermek için nasıl bir işlem yapılabileceği, kan grup tiplerini değiştirmenin nasıl mümkün olabileceğine dair bir çalışma yaptılar. Kanada'da bulunan British Columbia Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, A kan grubunu, 0 kan grubuna dönüştürebilen yeni bir yöntem keşfettiler. 

0 kan grubu, tipine bakılmaksızın pozitif kana sahip olan tüm insanlara verilebiliyor. Dünya genelinde de geniş bir yayılım gösterdiği için 0 kan grubuna, evrensel kan grubu deniyor. Kan gruplarının ayrılmasını sağlayan antijen tiplerini bulundurmadığı için 0 kan grubu, insanların pek çoğuna nakil edilebiliyor. Bu nakil sonrasında vücut, eksik olan antijenleri üreterek hayatın olağan bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Ancak B kan grubuna sahip olan bir insana A kan grubu nakli yapılırsa, bu durumun ölümcül sonuçları olabiliyor. Bunun nedeni vücut, kendisine ait olmayan kan grubunda bulunan proteinleri düşman olarak görüyor ve bu proteinlere karşı savaş açıyor. 

Araştırmacı Peter Rahfeld, kan gruplarının birbirlerine çevrilebilmesi için bazı enzimlerin kullanılabileceğini öne sürdü. Yapılan çalışmaların sonucunda A kan grubu, 0 kan grubuna dönüştürüldü. Bu dönüşüm sırasında insanların bağırsaklarında bulunan bir bakteriyel enzim kullanıldı. Bu enzimler A kan grubunun proteinlerini ayırabiliyordu. A tipi kana enjekte edilen enzimler, beklenen sonuca ulaştırdı. A proteinlerini ayırmayı başaran enzimler, temel anlamda 0 kan grubunun oluşmasını sağlamışlardı.

Yapılan bu keşif ile birlikte, dünya genelinde kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bu yönetmin kullanılabileceğini ispatlamış oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rahfeld, çalışmaların süreceğini ancak bu yöntemin kullanılması için hala uzunca bir sürenin gerektiğini ifade etti. Bu yöntemin yaygın bir şekilde kullanılması, önümüzdeki dönemlerde, kan yetersizliğinden kaynaklanan ölümlerin önüne geçilmesine imkan verebilir.