A vitamininden d vitaminine tam bir vitamin deposu. Türkiye'nin yeni lezzeti

A vitamininden d vitaminine tam bir vitamin deposu. Türkiye'nin yeni lezzeti
Hatay'ın Arsuz ilçesinde Pirinçlik Mahallesi sakinleri tarafından üretilen tatlı patates tatlısı, içerdiği vitamin bakımından yeni gözde haline geldi. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, tatlı patates tatlısını yaygınlaştırmak için çalıştıklarını söyledi.

İskenderun.Org'da yer alan habere göre Hatay'ın Arsuz ilçesine bağlı Pirinçlik Mahallesi'nde üretilen ve İskenderun Teknik Üniversite ile ortak yapılan çalışma kapsamında üretimi devam eden tatlı patates tatlısı, Türkiye genelinde yaygın olarak tüketilmeye başlandı. 

Tatlı patatesin Türkiye’de üretim merkezinin kendi mahalleri olduğunu ifade eden Arsuz Pirinçlik Mahalle muhtarı Kasım Uğur, ”Tatlı patatesin birkaç çeşit tüketimi var. Biz burada tatlı olarak da yiyoruz. Haşlanan patatesleri hamur haline getirip baklava gibi dilimlenmiş arasına ceviz serpilen tatlısını da yapıyoruz. Şıra olarak da sulandırılmış pekmez kullanıyoruz, doğal tatlandırma olduğu için çok sağlıklı” diye konuştu.

whatsapp-image-2020-12-18-at-114915-bf8c424e15eb5e80a042.jpg

EKİM FİDESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR 

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ise tatlı patates üzerine çalışmaların yeni başlatıldığını, bölgede talep gören bir bitki olduğunu belirterek “Muhtarımız üniversiteler ile işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Tatlı Patatesin ekimi fidesi için araştırma geliştirme çalışması içerisindeler. Bölgede hakikaten sevilen tutulan bir ürün, biz de ilçe tarımdan gereken desteği üreticiye veriyoruz” şeklinde konuştu.

tatli-patates-tatlisi2-32eb72ad76a3817a5e99.jpg

TAM BİR VİTAMİN DEPOSU

Uzmanlar, tatlı patatesin besin değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, tatlı patates ile ilgili şu bilgileri veriyor:

“Tatlı patatesin içeriğinde A vitamini ve A vitamini üretilmesine yardımcı olan beta karoten miktarlarının oldukça fazla olmasından dolayı büyümede önemli bir rolü vardır. Provitamin A’dan başka B kompleks, D vitamini ve C vitamini içeriği bakımından da zengin. Protein açısından da zengin olan bu faydalı bitki, aynı zamanda K, Ca, P, Na, Fe, piridoksin ve magnezyum gibi mineral maddeleri de bünyesinde ihtiva etmektedir. İçeriğinde hiç kolesterol bulunmamakla birlikte, yağ oranı da çok düşük seviyededir. Glisemik indeks değerinin düşük olmasından dolayı diyet bitkisi olarak değerlendirilebilir." 

tatli-patates-tatlisi1-c3f03ad0c13c55baf4dc.jpg