AB dışişleri bakanları Ukrayna ve Rusya'yı konuşacak

AB dışişleri bakanları Ukrayna ve Rusya'yı konuşacak
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi konuşmak üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Gayriresmi toplantının gündemindeki başlıklar arasında ağırlıklı konuyu Rusya ve Ukrayna oluşturacak.

Gayriresmi toplantının gündeminde birçok başlık bulunuyor ancak ağırlıklı konuyu Rusya ve Ukrayna oluşturacak. Rus ordusunun Ukrayna sınırıyla Kırım''daki askeri hareketliliği ve yığınağı son bir haftada Avrupa ülkelerinde ve NATO tarafından endişeyle karşılanıyor.

Ukrayna''nın savunma ve dışişleri bakanları geçen hafta AB kurumları ve NATO ile temaslarda bulunarak Rusya''ya karşı destek istemişti.

AB dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısına da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba katılacak ve bakanlara son gelişmeleri anlatacak.

Toplantıya başkanlık edecek AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantıdan önce yaptığı açıklamasında, bugünkü toplantıda ayrıca cezaevinde sağlığı kötüleşen tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy''ın durumunu de değerlendireceklerini söyledi.

Tıbbi yardım talebinin reddedilmesini gerekçe göstererek açlık grevine başlayan Navalnıy''a acilen istediği yardımın verilmesi gerektiğini ifade eden Borrell, Rus muhalifin sağlığından ve hayatından Rus makamlarının sorumlu olduğunu belirtti.

Toplantıda Rusya ve Ukrayna dışında isyancılara ilişkin askeri operasyonun devam ettiği Etiyopya''daki durum da bakanların masasında olacak.

Borrell, Etiyopya hükümetinin askerlerini çekme sözünü tutmadığını, bu toplantıda olmasa da sonrakilerde dışişleri bakanlarının Etiyopya konusunda bir karar almasını beklediğini kaydetti.

AB dışişleri bakanları toplantısında Gürcistan''daki siyasi kriz, Mozambik''te Ensar''ul Sunna terör örgütünün saldırıları sebebiyle yaşanan kriz, Myanmar''da ordunun darbesi sonrasındaki durum ve İran ile Batılı güçler arasındaki nükleer anlaşmaya ABD''nin dönmesi konusunda sürdürülen diplomatik çabalar da değerlendirilecek. (AA)

İlgili Haberler