ABD Başkanı Biden: Herkes 1 Mayıs’a kadar aşı hakkı kazanacak

ABD Başkanı Biden: Herkes 1 Mayıs’a kadar aşı hakkı kazanacak
ABD Başkanı Joe Biden, Ulusa Sesleniş konuşmasında tüm eyaletlere, 1 Mayıs'a kadar 18 yaş üzeri herkesin korona virüs (Kovid-19) aşısı hakkının tanımlanması ve aşı olmak için sıraya alınması için talimat verdiğini bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, korona virüs salgını nedeniyle ülkenin kapanmaya gitmesinin 1''nci yılında ilk Ulusa Sesleniş konuşmasını yaptı. 

Biden korona virüs salgının, insanların hayatında birçok değişikliğe sebep olduğunu ve herkesin bir kaybettiği şeyler olduğunu ifade etti. İsim vermeden Trump yönetimini de eleştiren Biden, "1 yıl önce bugün, pandemi nedeniyle her şey durdu. Virüs sessizlikle karşılandı ve günler, haftalar, aylar boyunca inkar nedeniyle kontrolsüz biçimde yayıldı. Bu durum da daha çok ölüme, enfeksiyona, strese, yalnızlığa yol açtı. 2019''daki fotoğraf ve videolar, başka bir çağda çekilmiş gibi." ifadelerini kullandı.

ABD''de salgının başlangıcından bu yana korona virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 527 bin 726''ya ulaştığını belirterek, "Bu rakam, 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı, Vietnam Savaşı ve 11 Eylül saldırılarındaki can kayıplarından daha fazla." dedi.

''ASYA KÖKENLİ AMERİKALILARA KARŞI KORKUNÇ NEFRET SUÇLARI İŞLENDİ''

Korona virüs salgınının, insanların yaşamını olumsuz etkilediğini ve zaman zaman onları ayrıştırdığını ifade eden Biden, "Asya kökenli Amerikalılara karşı korkunç nefret suçları işlendi. Bu insanlar saldırıya, tacize, suçlamalara maruz kaldı, günah keçisi ilan edildi. Onlardan birçoğu şimdi ön saflarda pandemiyle savaşıyor. Bu nefret suçları, yanlış, Amerika''ya yakışmıyor ve artık bitmeli." ifadelerini kullandı.

Başkan seçildikten sonra kendilerine "ilk 100 günde 100 milyon doz aşı" hedefi koyduklarını hatırlatan Biden, bu hedefi aştıklarını ifade ederek "Görevimizin 60. gününde (10 gün sonra) bu hedefe ulaşmış olacağız." diye konuştu.

Korona virüs salgınına ilişkin atılacak adımlar hakkında da bilgi veren Biden, "Öncelikle, tüm eyaletlere, 18 yaşın üzerindeki tüm erişkinlere 1 Mayıs''a kadar aşı hakkı tanımlamaları talimatı veriyoruz. Bir kez daha söylüyorum 18 yaşın üzerindeki herkese 1 Mayıs''a kadar aşı hakkı tanımlanacak. Ancak bu, herkesin anında aşı olacağı anlamına gelmez, aşı için sıraya girmiş olacaksınız." açıklamasında bulundu.

''SAĞLIK ÇALIŞANLARI SEFERBER EDİLDİ''

Biden, mayıs ayı sonuna kadar tüm vatandaşlara yetecek aşı stoğuna ulaşma hedeflerinin olduğunu yineleyerek aşılama çalışmalarının hızlandırılması amacıyla emekli hemşire ve doktorlar ile askeri personel ve acil yardım görevlilerinin seferber edildiğini söyledi. 

Aşı kayıtları konusunda yeni bir web sitesi kurulacağını söyleyen Biden, okulların en kısa sürede açılması için servis şoförleri ile okul çalışanlarının aşılanmasına da hız verileceğini söyledi. 

BİDEN, KISMİ AÇILMA İÇİN TARİH VERDİ

Önümüzdeki günlerde, aşı yaptıran vatandaşlara yönelik kısıtlamalarda değişikliğe gidileceğini belirten Biden, "Son olarak, buradan herkese elimden geleni yapacağıma söz veriyorum. Bu virüsü yenene kadar rahat uyumayacağım. Ama bunun için Amerikan halkının da üzerine düşeni yapmasına ihtiyacım var. Herkes ama herkes aşılanmalı." diye konuştu.

ABD''nin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz''da, kısmi açılmayı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Biden, "Ancak tam 1 yıl süren kara günlerin ardından, şimdi güzel günler için umut ve ışık var. Hepimiz üzerimize düşeni yaparsak, ülke yakında aşılanmış, ekonomimiz düzene girmiş, çocuklarımız okula gidiyor olur ve bir kez daha bu ülkenin zoru başardığını gösterebiliriz." diye konuştu.

İlgili Haberler