ABD Brunson'ı nasıl bıraktırdığını açıkladı

ABD Brunson'ı nasıl bıraktırdığını açıkladı
ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi, "Başkan, Türkiye’ye çelik ve alüminyum vergisi uyguladı. Bu, Türkiye’nin para birimi ve ekonomisinde çok önemli etki yarattı. Ve Brunson sonuç itibariyle serbest bırakıldı" dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, dünya çapında dini özgürlüklere yönelik kısıtlamalarda "Özellikle Endişe Veren Ülkeler" listesine aldığı ülkeleri açıkladı. Bakanlığın yazılı açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback, dini özgürlük kısıtlamaları karşısında yaptırım haricinde atılabilecek adımlara örnek olarak Türkiye’de iki yıl cezaevinde tutulan Rahip Andrew Brunson davasının sonucunu örnek gösterdi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo imzasıyla Salı günü Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfasında yapılan açıklamada Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Pakistan, Sudan, Suudi Arabistan, Tajikistan ve Türkmenistan’da dini özgürlüklere yönelik kısıtlamaların ‘özellikle endişe verici’ olduğu belirtildi. Bu on ülkenin yanı sıra Komoros, Rusya ve Özbekistan da ‘dini özgürlükleri ciddi oranda ihlal ettikleri’ gerekçesiyle Özel İzleme Listesi’ne alındı.

Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback bakanlığın yazılı duyurusunu takiben yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin dünyadaki bu sorun karşısında Amerika’nın ‘liste oluşturma ve yaptırım uygulama’ haricinde başka ne gibi adımlar atabileceği sorusuna Brownback rahip Brunson davasını örnek göstererek yanıt verdi: “Başkan Trump’ın Andrew Brunson’ın Türkiye’deki durumunu ne kadar güçlü bir şekilde ele aldığını gördünüz. Türkiye hükümeti Brunson’ı hukuksuz bir şekilde iki yıl hapiste tuttuğunda, Başkan Türkiye’ye çelik ve alüminyum vergisi uyguladı. Bu, Türkiye’nin para birimi ve ekonomisinde çok önemli etki yarattı. Ve Brunson sonuç itibariyle serbest bırakıldı. Yani, atılabilecek başka adımlar da var” dedi.

İlgili Haberler