ABD Hiroşima'da 140 bin insan öldürdü. Büyümez ölü çocuklar

ABD Hiroşima'da 140 bin insan öldürdü. Büyümez ölü çocuklar
76 yıl önce Enola Gay adlı savaş uçağı Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine dünya üzerinde adeta 'cehennemi' yaşattı. Bugün Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Hiroşima şehrine attığı atom bombasının 76'ıncı yıl dönümü.

Tarihin seyrini değiştiren bu saldırı on binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.

Hiroşima''nın yüzde 70’ini yok eden 13 bin TNT (tri-nitro-toluen) kuvvetindeki uranyum katkılı bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturdu.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ PATLAMASI NE ZAMAN OLDU?

Hiroşima ve Nagasaki''ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı''nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08:15''te Amerika Birleşik Devletleri, Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" (Küçük Oğlan) ile Hiroşima''ya ve 9 Ağustos 1945''de Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişman Adam, resmî adıyla Mark III) ile Nagasaki''ye saldırı gerçekleştirdi.

Tarih : 6/9 Ağustos 1945

Bölge : Hiroşima ve Nagasaki

Sonuç : Yaklaşık 220.000 kişi öldü.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ ATOM BOMBASI SALDIRISINDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Nagasaki''ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte askeri tarihde gerçekleştirilen yegâne nükleer saldırısıdır. 1945 yılının sonuna kadar Hiroşima''da atom bombası saldırısından dolayı yaklaşık 140.000 ve Nagasaki''de 80.000 kişi hayatını kaybetti. 2007''de, Nagasaki belediyesinin resmî listesine göre, o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 143.124''e ulaşmıştı.

ABD önceden Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.

ABD için nükleer silah geliştirmek üzere kurulan Manhattan Proje Komitesi resmi rakamlarına göre bombalama öncesinde Hiroşima''da 255 bin kişi yaşıyordu.

Hiroşima''da ilk etapta 66 bin kişi ölürken 69 bin kişi yaralandı. 195 bin kişinin yaşadığı Nagazaki''de ise 39 bin kişi öldü, 25 bin kişi yaralandı. Ancak Japonlar, iki şehirdeki ölümlerin toplam 500 bine yakın olduğunu açıkladı.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ''YE ATOM BOMBASI SALDIRISI

Japonya 10 Temmuz 1945''te Yüksek Savaş Yönetimi Kongresinde Sovyetler Birliği aracılığıyla müzareke yolunu aramak üzere Fumimaro Konoe''yi özel elçi olarak yollamayı kararlaştırarak Sovyetlere teklif ettiyse, 17 Temmuz 1945''te Almanya''nın Potsdam kentinde Müttefikler liderleri Harry S. Truman, Winston Churchill ve Josef Stalin''in katılımıyla Potsdam Konferansı açıldı ve ertesi gün Sovyetler Birliği Japon özel elçinin yollanmasını reddetti.

26 Temmuz 1945''te Müttefikler "Potsdam Demeci" ile Japonya''yı teslim olmaya çağırdı. Ancak ilanın taslağında varolan İmparatorluk sisteminin korunmasına dair madde kaldırıldığı için Japon Başbakanı Kantaro Suzuki Potsdam Demecini kabul edemedi. Böylece Japonya''nın teslim isteği geri çevrilmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri Hiroşima''daki saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 saat 11:02''de Nagasaki''de Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam) ile ikinci saldırı gerçekleştirdi.

ATOM BOMBASI NEDEN ATILDI?

Hiroşima''nın askeri üsler ve Nagazaki''nin ağır sanayi kuruluşları nedeniyle hedef seçildiği öne sürülürken, Nagazaki''ye atom bombasının atılması ile Pasifik''te devam eden muharebeleri resmen sona erdirdi. Üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen ABD''nin neden atom bombası atarak savaşı sonlandırmayı tercih ettiği henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil.

HİBAKUŞALAR 

Amerikalılar ölü sayısının 117 bin, Japonlar ise yarım milyona yakın olduğunu açıklarken "Hibakuşa" ismi verilen bomba mağdurlarında korkunç yaralar açıldı.

Bombalar, "hibakuşaların" vücudunda başta kanser olmak üzere tedavisi zor, şekil bozukluğu ve sakatlık gibi hastalıkların yanı sıra uzun süreli psikolojik çöküntülere neden oldu.

Dünya şairi Nazım Hikmet ise Hiroşima''da yapılan katliama ilişkin şu şiiri kaleme almıştı:

Kapıları çalan benim 
kapıları birer birer. 
Gözünüze görünemem 
göze görünmez ölüler. 

Hiroşima’da öleli 
oluyor bir on yıl kadar. 
Yedi yaşında bir kızım, 
büyümez ölü çocuklar. 

Saçlarım tutuştu önce, 
gözlerim yandı kavruldu. 
Bir avuç kül oluverdim, 
külüm havaya savruldu. 

Benim sizden kendim için 
hiçbir şey istediğim yok. 
Şeker bile yiyemez ki 
kâat gibi yanan çocuk. 

Çalıyorum kapınızı, 
teyze, amca, bir imza ver. 
Çocuklar öldürülmesin 
şeker de yiyebilsinler.

İŞTE BOMBAYI ATAN İSİM

Enola Gay bir B-29 Superfortress modeli bombardıman uçağına verilen isimdir. Pilotu ise Paul Tibbets''tır. 6 Ağustos 1945''te ilk atom bombası bu uçaktan Hiroşima şehrine atılmıştır. Uçak adını; pilotu Paul Tibbets''in annesi; Enola Gay Tibbets''ten almıştır.

Enola Gay bir B-29 Superfortress modeli bombardıman uçağına verilen isimdir. Pilotu ise Paul Tibbets''tır. 6 Ağustos 1945''te ilk atom bombası bu uçaktan Hiroşima şehrine attı.  Pilot Paul Tibbets uçağına annesinin adını verdi. Enola Gay annesinin adıydı. Bu uçaktan Hiroşima''ya atılan bu bombanın adı Little Boy, 3 gün sonra Nagazaki''ye atılan diğer bombanın adı ise Fat Man'' di. Uçak Washington Dulles Uluslararası Havaalanı yakınında bulunan, uzay ve havacılık müzesi Steven F. Udvar-Hazy Center''da sergilenmektedir.

İlgili Haberler