ABD, Rusya ve İngiltere'den Kerkük'te petrol mücadelesi

ABD, Rusya ve İngiltere'den Kerkük'te petrol mücadelesi
Rusya, ABD ve İngiltere'nin Irak'ın Kerkük kenti yakınlarındaki petrol yataklarını ele geçirmek için büyük bir mücadele içine girdiği ileri sürüldü.

Alman 'Deutsche Wirtschafts Nachrichten' gazetesinde yer alan analize göre Rus ordusunun başarıları, ABD'yi ülkenin güney bölgelerine önem vermeye iterken Irak hükümeti, peşmerge ve İran da Kerkük çevresindeki petrol yönünden zengin bölgelere ilgi gösteriyor ve olayın dışında kalmak istemiyor.

Rusya, ABD ve İngiltere'nin söz konusu enerji kaynakları için rekabete başladığının altı çizilen makalede, "Bu rekabet, petrol yataklarının bulunduğu toprakların bölünmesine yol açabilir ve farklı nüfuz alanındaki birçok işletmeye fayda sağlayabilir" dendi.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten gazetesindeki analizde şu ifadelere yer verildi:

"Peşmerge topraklarının bir kısmını alınca, peşmerge başı Mestu Barzani büyük güç kaybetti. Bu nedenle peşmerge petrol bakımından zengin bölgedeki güçlü pozisyonunu kaybedebilir.

'KERKÜK PETROLÜNÜN YÜZDE 77'SİNİ DÜŞÜK FİYATTAN ALAN İSRAİL OLUMSUZ ETKİLENDİ'

Peşmerge başı Barzani'nin zayıflaması, İsrail'i de olumsuz etkiledi.

Zira Kerkük'teki petrolün yüzde 77'si çok ucuz fiyata İsrail'e ihraç ediliyordu. Daha önce Barzani'yi destekleyen İsrail, Rusya ve ABD Irak'ın kuzeyinde sözde Kürt devleti kurulmasına karşı çıktığı için savunma pozisyonuna geçti. İsrail, Irak'ın petrol fiyatını yükseltmesinden çekiniyor. Zira İsrail, peşmergeyi desteklediği gibi Bağdat'ı destekleyemez.

'ROSNEFT, 1.8 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA YAPTI'

Şu anda BP, PetroChina ve Basra Oil şirketleri, Irak'taki Rumeyla petrol yatağında çalışıyor. Ancak Kerkük'e saldırının ardından Rusya da bölgedeki petrole ilgi duyduğunu açıkladı. Rosneft, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının yüzde 60'ını elde etmek için peşmerge ile anlaştığını duyurdu. Rosneft'in 1.8 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.

Rusya'nın bölgedeki askeri üstünlüğü nedeniyle ABD, geri planda kaldı ve Irak'ın güneyindeki pozisyonunu güçlendirmek istiyor. Rosneft Irak'ın kuzeyindeki varlığını artırdığı için ABD'li ExxonMobil Süleymaniye'de 6 projenin 3'ünden çekildi. Bunun yerine şirket, Basra çevresindeki ve İran sınırındaki bölgelere odaklanmayı planlıyor."

İlgili Haberler