Herkes korku dolu gözlerle gökyüzüne baktı

Herkes korku dolu gözlerle gökyüzüne baktı
ABD'nin Güney Dakota eyaletinde yer alan Sioux Falls'ta 5 Temmuz'da Derecho Fırtınası'nın etkili olması ile gökyüzü yeşile büründü. Vatandaşlar korkudan evlerine girerek pencerelerinden gökyüzüne bakabildi. 

İHA''nın haberine göre, ABD''nin Güney Dakota eyaletinde yer alan Sioux Falls''ta 5 Temmuz''da derecho fırtınasının etkili olması ile gökyüzü yeşile büründü. Gökyüzünün rengi, bölge sakinlerini şaşırtırken, görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Paylaşılan bilgilere söz konusu doğa olayı, havadaki nemden kaynaklandı. Güneş’ten gelen ve atmosferde kırılmasıyla normal şartlarda mavi olarak gözlemlenen Güneş ışınları, akşam saatlerinde daha düşük açıyla Dünya’ya düştüğünden aklımızda gün batımı ile bağdaştırılan kırmızımsı renge dönüşüyor.

NEDENİ BELLİ OLDU 

İşte tam da bu saatlerde meydana gelen fırtınanın bulutlarındaki su ve buz parçacıkları, Güneş’ten gelen ışınları mavi olarak yansıtıyor. Fakat atmosferde o saatlerde oluşan kızıl renk ile mavi ışık bir araya geldiğinde ortaya yeşil renk çıkıyor. Kırmızının yeşile dönmesini sağlayacak mavi ışığın bu kadar şiddetli olması içinse bulutlarda çok yüksek miktarlarda su olması gerekiyor.

Ulusal Hava Durumu Servisi tarafından yapılan açıklamada ise, Derecho Fırtınası''nın etkili olduğu Güney Dakota, Minnesota ve Iowa''da yaklaşık 30 bin kişinin saatlerce elektriksiz kaldığı aktarıldı. Açıklamada, söz konusu fırtınanın saatte 93 kilometre rüzgar hızına sahip olduğu ifade edildi.

İlgili Haberler