Barzani'nin gizli serveti: Milyar dolarlar, gayrimenkuller, eczane zinciri...

Barzani'nin gizli serveti: Milyar dolarlar, gayrimenkuller, eczane zinciri...
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başbakanı Mesrur Barzani’nin, iki yüz milyon dolardan fazla servetini paravan şirketler ve avukatlar aracılığıyla “görünmez” hale getirdiği ortaya çıktı. Barzani’nin vergiden muaf iki milyon dolardan büyük serveti, Amerikan siyaset dergisi “The American Prospect” tarafından ifşa edildi.

Mesrur Barzani’nin, “Dan Withers” adlı bir avukat aracılığıyla yüz milyon doların üzerindeki servetini Miami’de “görünmez kıldığı” ortaya çıktı.

PARAVAN ŞİRKETLER

Mesrur Barzani, Amerika’nın Florida Eyaleti’ne bağlı Miami şehrinde gayrimenkul alımları yaptı.

Gayrimenkullerin satın alım işlemi ve tapuya kaydettirilme işlemleri ayrı emlak firmaları tarafından yapıldı.

Irak''ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başbakanı Mesrur Barzani’nin bu yöntem ile parasını ve mülklerini “izi sürülemez” hale getirdi.

BARZANİ’NİN AMERİKAN AVUKATI: “PARANIZI GÖRÜNMEZ YAPIYORUM”

Mesrur Barzani’nin Amerika’daki malvarlığını gizleyen avukat Dan Withers’ın internet sitesi, “parayı görünmez yapmayı” şu reklamla vaat ediyor:

“Dan Withers avukatlık bürosu, mal sahipliğini, malvarlığı yönetimini ve idaresini görünmez yapabilir.”

American Prospect dergisi, bu yöntem ile Mesrur Barzani’nin 300’den fazla gayrimenkule sahip olduğunu tespit etti.

ECZANE ZİNCİRİ ALDI

Mesrur Barzani, 18 milyon doların üzerinde değeri olan ve Miami’nin birçok ilçesinde faaliyet gösteren Miami CVS ecza zincirini satın aldı.

Satın alma işleminin Mesrur Barzani tarafından gerçekleştirildiği ise, Pensilvanya merkezli hukuk firması Cozen O’Connor’un yaptığı hata sonucu ortaya çıktı.

SAHTE İSİMLER VE HUKUKİ DOKUNULMAZLIK

Mesrur Barzani’nin iş yaptığı hukuk firmaları, Amerika’nın ticari gizlilik ve sözleşme gizliliği yasalarını kullanarak bir “hukuki dokunulmazlık” ağı ördü.

Mesrur Barzani’nin paravan şirketleri, sahte isimler ile “sahte mal sahipleri” yarattı. Mesrur Barzani’nin, o gayrimenkullerin gerçek sahibi olduğuna ilişkin belgeler ise, Cozen O’Connor hukuk firmasının yaptığı hata sonucunda anlaşıldı.

Cozen O’Connor hukuk şirketi, satın alma ve temsilcilik açma işlemlerinde aynı adresi kullandı ve mal sahibi olarak hem Mesrur Barzani’nin hem de kardeşi Muksi Barzani’nin adını kullandı.

The American Prospect, bu belgelere ulaştı ve gerçeği ortaya çıkardı.

WIKILEAKS SÖYLEMİŞTİ

Wikileaks, yayınladığı belgeler ile Barzani ailesinin “Ster Grubu” adında bir şirket kurduğunu ve bu şirketin kağıt üzerinde bağımsız görünen firmalar aracılığıyla gayrimenkul alımı yaptığını söylemişti.

MESRUR BARZANİ’NİN AMERİKA’DAKİ MALVARLIĞI

Mesrur Barzani’nin Amerika’da tespit edilebilen malvarlığı şu şekilde:

-ABD’nin Florida Eyaleti’nin Miami şehrinde toplam değeri 100 milyon doların üzerinde 300’den fazla gayrimenkul

-Değeri 18.3 milyon dolar olan Miami CVS Eczane Zinciri
-ABD’nin  Kaliforniya Eyaleti’nde 75 milyon dolar değerinde dört villa

Barzani ailesinin ayrıca Irak’taki gayrimenkul şirketinin, Kuzey Irak’ta bir milyar dolardan fazla yatırıma sahip olduğu aktarıldı.

İlgili Haberler