ABD’nin ünlü gazetesinden Starbucks’a Yavuz Sultan Selim göndermesi

ABD’nin ünlü gazetesinden Starbucks’a Yavuz Sultan Selim göndermesi
Washington Post gazetesinde tarihçi Alan Mikhail’in “Amerika’yı değiştiren Osmanlı padişahı” başlıklı yazısında “Biz (ve Starbucks sahibi Howard Schultz) kahvehane için Selim'e teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kahveyi ilk kez Yemen seferinde Yavuz Selim’in ordusunun bulduğunun ve sadece kahve içmeye adanmış kurumlar yarattıklarının belirtildiği yazıda şu ifadeler kullanıldı:

ÖNEMLİ OLAN KAHVE TİCARETİYDİ

Ekonomik açıdan, Osmanlı İmparatorluğu muazzam büyüklüğü ve Selim'in böylesine geniş bir coğrafi bölgeyi kontrol etmede sergilediği kurnaz liderliğiyle bir güç merkeziydi. Selim'in zamanından 18. yüzyılın başlarına kadar imparatorluk ekonomisinin itici güçlerinden biri küresel kahve ticaretinin kontrolüdür. Aslında Selim'in ordusu, Yemen'e girerken bitkiyle parlak kırmızı meyvelerle karşılaştı.

KAHVE İÇMEYE ADANMIŞ KURUMLAR YARATTILAR

Osmanlılar bu meyveyi demlemeye başladı ve bununla birlikte sadece kahve içmeye adanmış kurumlar yarattı: Biz (ve Starbucks sahibi Howard Schultz) kahvehane için Selim'e teşekkür ediyoruz. Çok azımız, bir Osmanlı padişahının ticareti jeopolitiğe dönüştüren ve dünyanın orijinal toplu tüketim mallarından birinin arzını tekeline alan ilk kişi olduğunu takdir ediyoruz.

İlgili Haberler