"Açıklanan reformda yargı bağımsızlığı yok!"

"Açıklanan reformda yargı bağımsızlığı yok!"
Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı yargı reformu paketini eleştirdi. Akyol, "Yargı bağımsızlığı konusunda maalesef çok yetersiz" diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı yargı reformlarına iktidara yakın isimlerden de eleştiri geldi.

Yargı reformunu köşesine taşıyan Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, açıklanan reformların yargı bağımsızlığı konusunda çok yetersiz olduğunu yazdı.

Akyol, reform'da YSK ile ilgili bir kararın olmamasına da dikkat çekerek, "YSK’nin yapısı içeride ve dışarıda çok eleştirilmekte, yargıya güven sürekli azalmaktadır. Ekonomik raporlarda da aynı eleştiriler yer almaktadır.  Açıklanan “strateji”de YSK konusunda bir reform işareti yok" diye yazdı.

İşte Taha Akyol'un 'Yargı reformu ne var ne yok' isimli yazısı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan “Yargı Reformu Strateji Belgesi”olumlu hükümler içeriyor fakat yargı bağımsızlığı konusunda maalesef çok yetersiz. 

Pakette yargı bağımsızlığı konusunda tek düzenleme hakimlere “coğrafi teminat”, yani alt derecede bir yere atanmama güvencesi getirilecek olmasıdır. Olumlu ama yetersiz… 

Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında “AB, AB Konseyi, Venedik Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi” kriterlerine referans yapması çok önemlidir.  

Bu kurumların raporlarında Türkiye’de yargı bağımsızlığıyla ilgili ağır sorunlar olduğu belirtiliyor. 

Mesela iktidarın sözcülerinin ardından mahkemeler AYM kararlarına uymayacaklarını söyleyebildiler Türkiye’de! 

AB İlerleme Raporlarında yargı bağımsızlığında Türkiye’nin nasıl “geriye gittiği”anlatılıyor. 

Cumhurbaşkanı’nın referans yaptığı uluslararası hukuk kurumlardan Venedik Komisyonu özellikle önemlidir. Bu komisyon AİHM’de içtihada dönüşen evrensel hukuki tezler geliştirmektedir. Venedik Komisyonu Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bütün üyeleri siyasi irade tarafından atanan HSK ile Türkiye’de “zaten yetersiz olan yargı bağımsızlığını daha da zayıflayacağını” rapor etmişti.

YSK’nin yapısı içeride ve dışarıda çok eleştirilmekte, yargıya güven sürekli azalmaktadır. Ekonomik raporlarda da aynı eleştiriler yer almaktadır.  

Açıklanan “strateji”de YSK konusunda bir reform işareti yok.  Ama yargı bağımsızlığı konusunda bir adım atılması zorunlu görülmüş olmalı ki bu “coğrafi teminat”a yer verilmiş.