Afganlar kaçmak için havalimanındaki körükleri parçaladılar

Afganlar kaçmak için havalimanındaki körükleri parçaladılar
Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçmak isteyen Afganlar havalimanına akın etti. Havalimanında yaşanan görüntüler ise, “İşte ABD’ye güvenmenin sonu” dedirtti.

ABD ve Batılı güçlerin çekilme sürecinin başlatmasının ardından Afganistan’daki hakimiyetini sürekli genişleten Taliban, dün ülkenin başkenti Kabil’e girdi. Taliban’ın Kabil’e girmesiyle birlikte binlerce insanın akın ettiği havalimanında arbede yaşandı.

İYİ Parti İBB Meclis Üyesi Ali Kıdık, “Bunlar da ülkelerini çok seviyor. Kaçmak için uçak körüklerini parçalıyorlar.” diyerek havalimanındaki görüntüleri paylaştı.

“AFGANLAR DURDURMAK İÇİN ATEŞ AÇMAK ZORUNDA KALDIK”

Diğer yandan Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer panik halinde havalimanında uçak arayan Afganların, askeri uçaklara binmesini güçlükle engelleyebildiklerini açıkladı. İsmini açıklamayan yetkili, havalimanında Afganları durdurmak için ateş açmak zorunda kaldıklarını duyurdu.

BIDEN YANILDI

Afganistan’da yaşanan gelişmeler ABD’nin nasıl yanıldığını da ortaya koydu. Tüm dünyanın izlediği Afganistan’daki gelişmelerin baş sorumlusu olarak Biden yönetimi gösteriliyor.

Biden’a göre birkaç hafta içerisinde Afganistan’da tüm kontrolü ele alan Taliban, Afganistan ordusunu alt edemezdi.

Biden röportajda, Afganistan''dan çekilme kararını savunurken Afgan ordusunun 300 bin personeli ve hava gücü olduğunu söyleyerek Taliban''ın ülkeyi ele geçiremeyeceğini iddia ediyor.

Öyle ki ABD Başkanı Biden, “Taliban’a güvenemeyiz ama 75 bin Taliban militanına karşı eğitimli, daha iyi ekipmanları olan 300 bin kişilik Afgan ordusuna ve hava gücüne güvenebiliriz” ifadelerini kullanıyor.

TALİBAN ÜLKENİN ADINI DEĞİŞTİRECEK

Taliban sözcüsü ise, yeni bir Afganistan rejiminin kurulacağını ve Taliban’ın izole bir şekilde yaşamayacağını söyleyerek, “barışçıl uluslararası ilişkiler” istediğini dile getirdi.

Yapılan açıklamada Afganistan’ın adının değiştirileceği ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yeni ismin “Afganistan İslami Emirliği” olarak duyurulacağı belirtildi.

İlgili Haberler