Ahmed Sencer kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Melikşah’ın oğlu Ahmed Sencer’in hayatı

Ahmed Sencer kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Melikşah’ın oğlu Ahmed Sencer’in hayatı
TRT’ ekranlarında yayınlanmaya başlanan Uyanış Büyük Selçukluyla birlikte izleyiciler Ahmed Sencer kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Melikşah’ın oğlu Ahmed Sencer’in hayatı sorularının cevaplarını arıyor.

Ahmed Sencer ne zaman tahta çıktı?

AHMET SENCER KİMDİR?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle beraber Ekin Koç’un hayat verdiği Ahmet Sencer’in hayatı merak edilenler arasında yer aldı. Horasan ve Büyük Selçuklu Sultanlarından biri olan Ahmed Sencer, 1086-1157 yılları arasında yaşamıştır. 1097-1118 yılları arasında Horosan sultanı olan Sencer, 1118-1157 yılları arasında Büyük Selçuklu Sultanlığı yapmıştır.

AHMET SENCER’İN HAYATI

Ahmet Sencer’in babası Melikşah, annesi ise Taceddin Seferiyye Hatun’dur. Babası öldüğünde küçük olması nedeniyle (6 yaş civarı) Melikşah’ın büyük oğlu Berkyaruk tarafından Rey şehrine kaçırılmıştır. Çünkü Melikşah’ın Terken Hatun’dan olan oğlu I. Mahmud sultanlığını ilan etmiştir.

ahmet-sencer.jpg

AHMET SENCER NE ZAMAN TAHTA ÇIKTI?

Terken hatun’un Berkyaruk’a savaş açması ve kaybetmesi üzerine ise Ahmet Sencer ve Berkyaruk’un amcası olan Tutuş Suriye’ye ilerleyerek Şam ve Halep şehirlerini eline geçirip Suriye Selçuklu Devleti’nin kurucusu oldu. Daha sonrasında Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın kurduğu ve oğlu I. Kılıç Arslan hükümdarlığı altında Anadolu Selçuklu Devleti 1097’de Sultan Berkyaruk 12 yaşında olan kardeşi Ahmed Sencer’e Merv şehrinde merkezi olan Horasan valiliğini verdi. Sultan Ahmet Sencer 8 Mayıs 1157’de hayata gözlerini kapadı ve Merv’de bulunan türbesine gömüldü.

Sultan Sencer’in ölümünden hemen sonralarında Horasan ve Maveraünnehir arazileri Harezmşahlar kontrolü altına girmiş bulunmaktaydı.

AHMET SENCER’İN TÜRBESİ NEREDEDİR?

Sultan Sencer’in türbesi (günümüzde Türkmenistan’da olan) eski Merv şehrindedir. Bu türbe 1221 yılında Cengiz Han’ın emrindeki Moğollar tarafından Merv’in yağma edilmesi ve halkının tamamının neredeyse öldürülmesi sırasına Moğollar tarafından yıkılmıştır. Sultan Sencer’in türbesi Sovyetler’in dağılmasından sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ziyaretinde bakımsız ve dökük durumda olması nedeniyle Türkiye tarafından restore edilmiştir.