Akıllı telefonlar tansiyon ölçebilecek

Akıllı telefonlar tansiyon ölçebilecek
Akıllı telefonlarda kullanılabilmek üzere bir yalan dedektörü geliştirmek isteyen araştırmacılar,çalışmanın sonunda yüzde 95 oranında doğru sonuç veren tansiyon ölçümü yapmayı başardılar.

Toronto Üniversitesi'nden bilim insanları aslında, akıllı telefonlarda kullanılabilecek bir yalan dedektörü üzerinde çalışırken bu yeni teknoloji keşfettiler. Bu yöntem "Transdermal Optik Görüntüleme" olarak isimlendirilen yeni bir teknolojiyi kullanarak kullanıcıların tansiyonlarını yüzde 95 oranında doğru ölçüyor.

Geliştirilen Transdermal optik görüntüleme teknolojisi yüz derisinin yapısından faydalanıyor. Yüz derisinin sahip olduğu yarı saydam yapıdan faydalanan bu teknoloji, deri altındaki kırmızı renkli hemoglobini analiz edebiliyor. Bu sayede de kişinin tansiyonu ölçülebiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacılar, yalan dedektörünün kısıtlı bir kitle tarafından kullanılacağını ancak tansiyon ölçümü yapmanın tüm insanlık için çok daha önemli olduğunu ve bu yüzden yalan dedektörüne bir süre ara vereceklerini ve bu teknolojiyi daha da kullanılabilir bir hale getirmek için çalışacaklarını açıkladılar.

tansiyon.jpeg

Araştırmacılar şimdi, bu teknolojinin sadece kalp atış hızını ölçen bir versiyonunu platform marketlerine yükleyerek kullanıma sundular. "Anura" isimli bu uygulama, iOS platformu için App Store Türkiye üzerinden indirilemiyor ancak uygulamanın Android sürümüne üçüncü parti sağlayıcılar tarafından ve Google Play Store üzerinden erişilebiliyor.