AKP, basındaki krizi TBMM'de yok saydı

AKP, basındaki krizi TBMM'de yok saydı
Kağıt krizi ve medyadaki kötü durumu Meclis'e taşıyan CHP'li Çakırözer'in, verdiği araştırma önergesi Meclis Genel Kurulu'nda AKP oylarıyla reddedildi

Bilun ÇELİK/ANKARA

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kağıt krizi ve medyadaki kötü durumu Meclis gündemine taşıdı. Basın özgürlüğünün gerçek bir demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu, basın kuruluşlarının baskı, kısıtlamalarla karşı karşıya bulunduğunu belirten Çakırözer, başta Freedom House olmak üzere, dünyanın birçok basın kuruluşunun, yaptığı sıralamada Türkiye'yi "basın özgürlüğünün olmadığı ülkeler" arasında ilk sıraya koyduğunu söyledi.

AKP hükümetleri döneminde yapılan özelleştirmeler sonucunda Türkiye'nin üreticisi olduğu birçok konuda ithalatçı hale geldiğinin altını çizen Utku Çakırözer, şöyle dedi: "SEKA'nın özelleştirilmesinin sonucunu bugün kâğıt krizi olarak yaşıyoruz. Gazete kâğıdı fiyatı döviz krizinin de etkisiyle 4 kat arttı. Gazeteler eklerini kapattı, sayfa sayılarını azalttı. Habertürk ve Vatan gazeteleri kapandı, Aydınlık gazetesi yayınına 3 gün ara verdi, Sözcü gazetesi ekini kapattı, Millî Gazete sayfa sayısını düşürdü, Dünya, Sözcü, BirGün, Posta ve Cumhuriyet zam yapmak durumunda kaldı. Resmi ilanlara son 4 yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmi ilanlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor, yerel gazeteler teker teker kapanıyor. İzmir'de 7 gazete artık hafta sonları çıkmıyor. Karar gazetesi geçtiğimiz günlerde bir başyazı yayımladı ve reklam vermek isteyen şirketlerin hem kamu şirketleri, hem özel şirketlerin engellendiğini, ilan ambargosu olduğunu dile getirdi. Reklamlar, yayınların izlenme ve okunma oranlarıyla değil, iktidara yakınlığıyla doğru orantılı olarak veriliyor. Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan gelirlerinde enflasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz, aksi takdirde hem yerel hem ulusal gazeteler kapanmaya devam edecek." 

Yaşanan kâğıt krizi karşısında gazetelerin iflas noktasına geldiğine işaret eden Çakırözer, talep ve beklentileri şu şekilde sıraladı: "Kâğıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. Döviz kuru gazeteler ve yayıncılık sektörü için sabitlenmeli. Kâğıt ithalatı için ödenen KDV vergisi yüzde 8'den yüzde 1'e, baskı malzemeleri için KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmeli, yazar ve çevirmenlerden alınan yüzde 17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV vergisi kaldırılmalı. Yayıncıların 2 milyarı aşan bekleyen KDV alacaklarını yayınevlerinin ayakta kalması için hızlıca ödenmeli. Kâğıtta vergi ve sigorta primlerinde sübvansiyon uygulamalı. Küçük ve orta işletmelere kredi sağlanması konusunda teşvik verilmeli. Gazetelerin işçi çıkarmasının önlenmesi için vergi ve sigorta primi ödemeleri belirli bir tarihe kadar ertelenmeli. Basın İlan Kurumu ilan fiyatlarınan az yüzde 50 oranında zam yapılmalı."

Utku Çakırözer'in verdiği araştırma önergesi Meclis Genel Kurulu'nda AKP oylarıyla reddedildi.

İlgili Haberler