"AKP yeniden çözüm sürecine olumlu bakıyor"

"AKP yeniden çözüm sürecine olumlu bakıyor"
AKP iktidarının yakın ilişkiler içerisinde olduğu Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetimi başbakanı Neçirvan Barzani, kendisini ziyaret eden HDP heyetine çözüm sürecinin yeniden başlaması ile ilgili destek açıklaması yaptı.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetimini  ziyaret eden HDP'lilerle görüşen Neçirvan Barzani, HDP heyetinin çözüm sürecinin yeniden başlaması için bulunduğu destek talebi ile ilgili konuştu. Peşmerge yönetiminin başbakanı olan Neçirvan Barzani, "Savaş hiçbir şeyin çözümü değil. Türkiye’de Kürt sorunu ancak barış ile çözülür. Barış için fırsatlar kaybedilmemeli” dedi.

7e9233fea028478629d48f7b43fd8d8c_l-1-696x459.jpg

"ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAŞLAMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPARIZ"

Barzani, Erbil’e gelen Sezai Temelli başkanlığındaki HDP heyeti ile yaptığı görüşmede, Türkiye’de çözüm sürecinin başlaması ve başarısı için çabalarının süreceğini, bu konuda ne gerekiyorsa esirgemeyeceklerini söyledi.

Neçirvan Barzani'nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Erbil'e yaptığı ziyarette çözüm sürecinin yeniden başlaması yönündeki temennilerini kendisine ilettiğini  ve Çavuşoğlu'nun da konuya olumlu yaklaştığını HDP heyetine aktardığı öğrenildi.  Barzani, yeniden çözüm sürecinin başlayabilmesi için AKP iktidarının uygun zemine ihtiyaç duyduğunu da belirttiği öne sürüldü. 

ÇAVUŞOĞLU SÖZDE KÜRDİSTAN ŞEHİTLERİ İÇİN SAYGI DURUŞUNDA BULUNMUŞTU

2017 yılında Mesud Barzani'nin başarısızlıkla sonuçlanan bağımsızlık referandumuna rağmen AKP iktidarının peşmerge yönetimi ile olan yakın ilişkilerinde bir değişiklik olmamıştı. Geçtiğimiz haziran ayında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Erbil'e giderek Neçirvan Barzani'nin yemin törenine katılmış ve sözde Kürdistan şehitleri için saygı duruşunda bulunmuştu. 

Irak'ın kuzeyine ziyareti dün başlayan HDP heyeti, ilk olarak Mesud Barzani ile görüşmüş ve çözüm desteğini baba Barzani'den de talep etmişlerdi.  Ziyaret öncesi gazetecilerin sorularının yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Barzani’nin inisiyatif aldığı konularda önemli gelişmeler yaşandığını belirtmişti.