AKP’li belediyeden dikkat çeken usulsüzlükler

AKP’li belediyeden dikkat çeken usulsüzlükler
AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin usulsüz işletme devirleri Sayıştay raporlarına yansıdı. Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin işletmesini usulsüz bir şekilde kendi iştirakine devrederken, belediyeye ait ücretli park yerlerinin de ihalesiz olarak belediye iştirakine devredildiği ortaya çıktı.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin belediye meclisi kararı ile İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin işletmesinin belediyeye ait şirkete devredilmesi Sayıştay raporlarına yansıdı. Sayıştay, söz konusu kararın usulsüzlüğüne dikkat çekerek söz konusu kararın iptal edilmesini talep etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin usulsüz devir kararı Sayıştay raporlarına yansıdı. Sayıştay’ın 2018 yılı Değerlendirme Raporu’na göre, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin işletmesini Büyükşehir Belediye Meclisi’nden aldığı karar ile belediyenin iştiraklerinden Ulaşım Park A.Ş’ye verdi.

Sayıştay raporunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde 2017 yılında alınan kararla otobüs terminalinin mülkiyet haklarının belediyenin iştiraklerinden Ulaşım Park A.Ş’ye devredildiği hatırlatıldı. Söz konusu mülkiyet ve işletme hakkı devrinin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na aykırı olmadığı belirtilerek, “Nitekim toplu ulaşım hizmetleri meclis kararıyla belediye şirketine devredilmiştir. Ancak şehirlerarası otobüs terminali işletme hakkı maddede sayılan toplu ulaşım hizmeti kapsamında değildir” ifadelerine yer verildi.

BELEDİYEDEN YANIT GELDİ

Sayıştay’ın söz konusu usulsüzlük tespitine ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden dikkat çeken bir yanıt geldi. Yanıtta işletme devrinin mülkiyet devri ile ayrılmaz bir parça olduğu aktarılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Bulgu konusu devir, sadece bir işletme hakkı devri olmayıp, belediyemiz şirketine ayni sermaye devri ve devredilen taşınmazın ayrılmaz parçası olarak işletme hakkının da devridir. Ayrıca, 26. Madde kapsamında değerlendirilecek olsa dahi, terminal işletmesini toplu taşıma hizmetinden bağımsız ve ayrı düşünmemek gerekir. Belediyemiz bu taşınmazın ayrılmaz parçası olan işletme işinden %10 pay almakla beraber bu alanın tüm genel giderlerinin de Ulaşım Park A.Ş. tarafından karşılandığı göz önüne alınmalıdır."

SAYIŞTAY, GEREKÇEYİ HAKLI BULMADI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili sunduğu gerekçe Sayıştay tarafından haklı bulunmadı. Raporda belediyenin usulsüz işlem yaptığı belirtilerek söz konusu kararın iptal edilmesi gerektiği çağrısı yapıldı. Sayıştay’ın raporunda yer alan ifadeler şu şekilde:

“5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesine göre toplu ulaşım hizmetlerinin meclis kararı ile şirketine devretmesi mümkündür. Nitekim toplu ulaşım hizmetleri meclis kararıyla belediye şirketine devredilmiştir. Ancak şehirlerarası otobüs terminali işletme hakkı maddede sayılan toplu ulaşım hizmeti kapsamında değildir. Yukarıda belirtilen 5216 sayılı Kanun’un “Büyükşehir belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları” başlıklı 7’nci maddesinin (l) ve (p) fıkralarından terminal ile toplu taşıma hizmetinin ayrı olduğu açıktır. Yani terminal işletmesi 26’ncı maddede belirtilen toplu taşıma hizmeti kapsamında değildir.  

5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesine aykırı olarak İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminal Binası, arsası ve müştemilatının işletme hakkının Meclis Kararı ile Belediye şirketi olan Ulaşım Park A.Ş’ye verilmesi işleminin iptali ile Belediyenin mahrum kaldığı gelirlerin tahsili için gerekli işlemin yapılması sağlanmalıdır.”

PARK YERLERİ İHALESİZ DEVREDİLDİ

Sayıştay raporunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde ortaya çıkarılan bir başka usulsüzlük ise belediyeye ait ücretli park yerlerinin işletmesinin belediyenin iştiraklerinden Belde A.Ş’ye  ihalesiz devredilmesi oldu. Yedi ilçedeki park yerlerinin Belediye Meclisi kararı ile ihalesiz olarak devredilmesinin kanuna aykırı olduğunu belirten Sayıştay, söz konusu kararın iptalini ve işletmenin ihale kanuna uygun bir şekilde ihale edilerek yeniden devredilmesini istedi.