AKP'nin başvurusuna YSK ne cevap verecek?

AKP'nin başvurusuna YSK ne cevap verecek?
AKP, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için YSK'ya başvuru yaptı. Peki itirazın kabulü için kanun hangi şartları öngörüyor, bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? İşte merak edilen soruların cevabı

Yerel seçimlerin ardından 16 gün geçmesine rağmen İstanbul tartışmaları gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Öyle ki, AKP'nin başvurusu üzerine Maltepe'de oy sayımları devam ederken AKP yeni bir hamle yaparak İstanbul'da seçimlerin tekrarlanması için YSK'ya olağanüstü itirazda bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, olağanüstü itiraza gerekçe oluşturacak delilleri YSK'ya sunduklarını belirterek seçimde usulsüzlük olduğu iddialarını yineledi.

AKP'NİN ELİNDE SOMUT DELİLLER VAR MI, YSK'NIN KARARI NE OLUR?

Ancak seçimi iptal ettirmeye yönelik AKP'nin elinde ne tür somut deliller bulunduğu hala bilinmiyor. Kanun itirazların kabulü için somut deliller sunulmasını şart koşuyor.

YSK'ya doğrudan itirazlar yazılı olarak yapılıyor ve itiraz dilekçesinde, "ihbar ve iddia olunan vakaların mahiyetinin ve gerekçesinin beyan edilmesi, delillerinin gösterilmesi ve belgelerinin bağlanması, bu belgelerin elde edilmesi, mümkün değil ise sebeplerinin ve nereden ve ne suretle temin olunabileceğinin bildirilmesi" gerekiyor. Bu şartlara uymayan dilekçeler reddediliyor.

AKP'li isimlerin yaptığı açıklamalarda deliler olduğu iddia edilirken, CHP ve İYİ Parti'den yapılan açıklamalarda söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgusu yapılıyor.

AKP'nin İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi talebiyle yaptığı olağanüstü itiraz için de kanunen "seçim sonucunu değiştirebilecek olması" şartının aranması gerekiyor.

Kanunun 130'uncu maddesinde, "seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar"ın "seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde" inceleneceği belirtiliyor. Aynı maddede ayrıca, "alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması"nın itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmeyeceği kaydediliyor.

İlgili Haberler