Alman devi Türkiye’den çekiliyor. Gebze’deki dev tesisi devrediyor

Alman devi Türkiye’den çekiliyor. Gebze’deki dev tesisi devrediyor
28 milyar avroluk cirosu ve 103 bin çalışanıyla dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Alman sanayi devi Thyssenkrupp, Türkiye'deki en önemli işinden çekilme kararı aldı.

Gebze’deki dev tesisini devrederek Türkiye'den çekiliyor

Son dönemde yeniden yapılanma ve odaklanma stratejisine giren Thyssenkrupp, geçen yıl asansör üretimini 17.2 milyar Euro’ya satmıştı. Geçen yıl 5,5 milyar Euro zarar bildiren Thyssenkrupp, şimdi de bir başka önemli kolu olan paslanmaz çelik ürünleri alanından çıkıyor.

Dünya Gazetesi yazarı Kerim Ülker’in köşesinde yer verdiği habere göre, Thyssenkrupp, İtalya merkezli firması Acciai Speciali Terni (AST) firmasındaki hisselerini yine bir İtalyan olan Arvedi Group’a devredecek.

TÜRKİYE’DEKİ EN ÖNEMLİ VARLIĞINI SATMIŞ OLACAK

süreçlerin tamamlanmasıyla Thyssenkrupp, savunma sanayisi dışındaki en önemli biriminden ayrılacak. Bu satışın Türkiye için anlamı da oldukça önemli. Alman devine ait AST’nin dünyada 3 tesisi bulunuyor. İtalya dışındaki tesisler Türkiye ve Almanya’da yer alıyor. Anlaşma tamamlandığında Alman şirket, Türkiye’deki en önemli varlığını da satmış ve çelik alanından da çıkmış olacak.

103 BİN ÇALIŞANI VAR

Dünyanın en büyük sanayi şirketlerinden biri Thyssenkrupp. 1891''de kurulan Thyssen ile 1811''de kurulan Krupp adlı iki Alman çelik şirketinin 1999’da kurulmasıyla ortaya çıkan Alman devi, 670 şirketiyle 28 milyar Euro’luk cirosu ve 103 bin çalışanıyla savunmadan denizciliğe birçok alanda faaliyet gösteriyor.

750 MİLYON LİRA CİROSU VAR

20 yıl önce Türkiye’de kurulan Thyssenkrupp Materials Turkey, başta Arçelik, Bosch olmak üzere otomotivden beyaz eşyaya kadar birçok sektörün çelik tedarikini sağlıyor. Gebze’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin metrekaresi açık, 20 bin metrekaresi kapalı alana sahip fabrikasında, 30 bin tondan fazla paslanmaz çeliği işliyor. Son olarak bu tesise 2017 yılında 2 milyon Euro’luk ek yatırım yapan Thyssenkrupp, karbon işleme işini büyütmüştü. Alman şirketin Türkiye biriminin cirosu ise 750 milyon lira yani 70 milyon Euro’nun üzerinde. Alman şirketin bu satışı, Türkiye açısından oldukça önemli. Asansör işinin yanı sıra çelikten de ayrılması Türkiye’deki varlıklarının da azaltılması anlamına geliyor., Thyssenkrupp’un Türkiye ile olan tek ilişkisi denizaltı projesi.

ÇİNLİLER TALİP OLMUŞTU

Thyssenkrupp''un Türkiye birimi de dahil vitrine çıkardığı şirketlere, Çinli Baosteel dahil dünyanın farklı ülkelerinden devler de talip olmuştu. Satışın 2022 yılında tamamlanması bekleniyor. Thyssenkrupp''un vitrindeki firmasını almaya hazırlanan Arvedi Group ise 1963 yılında kuruldu. Özel çelik üretiminde Avrupa’nın en büyüklerinden olan firma 3 bin 600 çalışana, 3.6 milyar Euro’luk ciroya sahip.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Thyssenkrupp''tan Gebze''deki tesisin kapatılacağı şeklindeki habere ilişkin bir açıklama geldi.

Şirkten yapılan açıklamada, "Yeniçağ gazetesi 13.10. 2021 tarihindeki internet sitesinde "Alman devi Türkiye''den çekiliyor. Gebze''deki dev tesisi kapatıyor" şeklinde yayınladığı haberde tesisin kapatılacağı hususu söz konusu değildir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Şayet aynı içerikteki haber, gazetenin fiziki baskısında da mevcutsa aynı şekilde söz konusu haber içeriğinin gerçeği yansıtmadığını belirtmek isteriz." denildi.  

(Kaynak: Dünya Gazetesi)

İlgili Haberler