Almanya'ya göç kolaylaşıyor mu

Almanya’da yaşayan 3.5 milyon Türk olması ve Avrupa’nın en büyük ekonomilerinin başında gelmesi, Türkler için Almanya’yı cazip hale getiriyor.

Almanya’da ise nitelikli işgücü sıkıntısına çözümler aranıyor.

Çözümü göçmen işgücünde bulan Almanya hükümeti, 388 evet oyu ile göç yasası kabul edildi.

Ancak Almanya göçmenleri AB dışından istemiyor.

Bu nedenle de vasıflı işçilerin göç etmesini kolaylaştırarak AB dışından gelecek işçilerle ülkedeki nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen Nitelikli Göçmenlik Yasası meclisten geçirildi.

Alman şirketleri uzun süredir nitelikli çalışan bulmakta ciddi zorluklar yaşarken, nitelikli çalışan açığının 2022'de 1,98 milyon seviyesine çıktığı biliniyor. Vasıflı iş gücü eksikliği, çok sayıda sektörü ve şirketleri etkilerken, nitelikli işçi eksikliğinin Almanya'da refah için bir risk haline geldiği değerlendirilmesi yapılıyor.

GÖÇMENLER İÇİN ÜÇ YOL

Söz konusu yasa ile birlik dışından gelen göçmen sayısı yıllık 60 bine kadar yükselebilecek. Yeni yasa, iş teklifi olmayan ancak iş bulma potansiyeli olan kişiler için yeni bir "fırsat kartı" da dahil, yabancı işçilere ülkeye girmeleri için üç yol sunuyor.

Bunlardan ilkinde kişilerin Almanya'da denklik verilen bir üniversite ya da mesleki yeterlilik diplomasına sahip olması ve bir şirketten iş teklifi alması gerekiyor. İkinci yol, ilgili bir iş alanında en az iki yıllık tecrübenin yanı sıra mesleki eğitim ya da diploma şartı aranıyor.

Üçüncü ve ilk defa uygulanacak yol ise henüz iş bulamamış ama iş bulma potansiyeli olan kişilere "fırsat kartı" verilmesi . Fırsat kartı, nitelikler, dil becerileri, mesleki deneyimi, Almanya ile bağlantı ve yaşı dikkate alan puana dayalı bir sistemden oluşuyor.

Ancak, son yıllarda Almanya’nın Türklere vize verirken bile binbir türlü zorluk çıkardığı düşünülürse, söz konusu yasadan Almanya’ya gitmek isteyen Türkler için pek iç açıcı bir fırsat olduğunu da söyleyemeyiz.

Avrupa ülkeleri nitelikli göç ve işçi için adımlar atıyor.

Darısı Türkiye’nin başına.

Yazarın Diğer Yazıları