Andımızın kaldırılması kimin talebiydi?

Andımızın kaldırılması kimin talebiydi?
Andımız, 2013'te çözüm süreci kapsamında kaldırılmıştı. Danıştay'ın kararının ardından Andımız yeniden gündeme geldi. Peki Andımız nasıl ortaya çıkmıştı, andımızın yazarı kimdi? İşte tüm cevaplar…

Türkiye ve KKTC'deki ilköğretim okullarında her sabah öğrenciler derse girmeden önce okutulan Andımız tarihçesiyle de dikkat çekiyor.

Andımız ilk olarak, 1933 yılında ortaya çıktı. Mustafa Kemal Atatürk’ün onayıyla okullarda okutulmaya başlanan andımız, dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanmıştı.

Andımız metni, söylendiği yıllar içerisinde birkaç kez değişikliğe uğramıştı. 1997 yılında yapılan değişiklikle günümüzdeki son halini alan ant, Türklük ve Atatürk karşıtı cepheler tarafından çok kez kaldırılmak istenmişti.

İşte yıllara göre andımızın yaşadığı değişimler:

1933 (ilk hali)

Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

1972 (ikinci düzenleme)

Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene.

1997 (üçüncü düzenleme)

Türküm, doğruyum, çalışkanım, İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene!

PKK TALEP ETTİ, 2013’TE KALDIRILDI

Rejim karşıtı uç ideolojilerin sürekli hedefinde olan andımız, ilk kez çözüm süreci olarak adlandırılan dönemde kaldırıldı. Birçok sivil toplum kuruluşunun tepkisine aldırış etmeksizin kaldırın andımız, çözüm sürecinin tarafı olan PKK terör örgütünün de “kaldırılsın” talebinde bulunduğu konulardan biriydi.
dolmabahce-mutabakati11.jpg

DANIŞTAY’IN ANDIMIZ KARARI

Çözüm sürecinde AK Parti’nin kaldırdığı andımızla ilgili en büyük tepkilerden birisi de Türkiye’nin en büyük sendikalarından biri olan Türkiye Kamu-Sen’den gelmişti. Dönemin Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk (İYİ Parti Adana Milletvekili), konuyu yargıya taşımız ve andımızın kaldırılmasına karşı kampanyalar düzenlemişti.

Koncuk’un yargıya taşıdığı konu, Danıştay’ın verdiği kararla yeni bir boyut kazandı. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in yargıya taşıdığı konuyla ilgili karar veren Danıştay 8. Dairesi, 2013'teki düzenlemenin iptaline karar verdi. Böylece okullarda andımızın yeniden okunmasının önü açıldı.

AK PARTİ VE HÜKÜMET SENDİKALARINDAN TEPKİ

AK Parti ve hükümete yakınlığıyla bilinen sendikalardan Danıştay’ın kararına tepki gelmesi dikkat çekti.

AKP Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Danıştay'ın kararına tepki göstererek, "Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Danıştay'ın andımız kararına ilişkin "Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez" ifadelerini kullandı.

Öte yandan hükümete yakınlığıyla bilinen  Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen Andımız'la ilgili, "Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye’nin inşası adına biz de Eğitim-Bir-Sen olarak destek vermiştik" dedi. 

 

 

 

İlgili Haberler