Anne babalar dikkat: Çocuğunuz esir olmasın!

Anne babalar dikkat: Çocuğunuz esir olmasın!
İlk ve Orta Öğretim'de okuyan öğrencilerin yarıyıl tatili bugün başlıyor. Ebeveynleri uyaran uzmanlar, çocukları '3T' tabir edilen telefon, tablet,televizyon bağımlılığına karşı korumak için tedbirli olmalarını tavsiye etti.

DÜNDAR BATIK / İSTANBUL

Ülkemizde 18 milyon öğrenci bugün karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek. Yoğun geçen ders programlarından sonra 15 gün okullarından uzak kalacak olan öğrencilerin bu iki haftalık süreyi sağlıkları açısından iyice dinlenerek geçirmeleri tavsiye edilirken, eğitimciler, çocukların bu süreyi iyi ve faydalı geçirmeleri için ebeveynlere çok iş düştüğünü belirttiler. Okul zamanında yemek, uyku ve aktivite çalışmalarının programlı yapıldığını ve öğrencilerin genelde bu uyduklarını belirten uzmanlar, karne tatilinde de kısmen bu disiplinin sürdürülebilmesi için çocukların teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çektiler.

ONLARA VAKİT AYIRIN

Okul ortamından, sınav stresinden iyice bunalan öğrencilerin aklına tatil denilince genellikle oyun ve eğlence gelir. Peki tatil döneminde ne yapmalılar? Nasıl zaman geçirmeliler? Bilgisayar ve dijital oyun aletlerini ne kadar kullanmalılar? Bu konularda uzmanlar ailelere kritik uyarılarda bulunarak telefon, tablet ve televizyonu çocuklarımızın makul şekilde kullanması gerektiğini ancak, bağımlısı olmamaları için tedbir almaları yönünde ebeveynleri uyarıyor.

ÇOCUKLARINIZA YAKIN OLUN

Anne ve babaların, sadece vakit geçirsinler diye, adeta onlara dijital bakıcı olarak, akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi, teknolojik cihazları çocuklara gelişigüzel vermesinin dijital bağımlılığı tetiklediğine işaret eden uzmanlar, ''Bu süreçte ne tamamen teknolojik cihazları yasaklanmalı ne de tamamen onları bu cihazların merkezine koymalıdır. En ideal olanı kısıtlama getirmek olduğu görüşünde birleşiyorlar. Çocukların, anne ve babalarını, evde birlikte yaşadığı diğer yetişkin bireyleri birçok konuda rol model aldığına dikkat çeken konunun uzmanları, böyle olunca da sanal dünya aracılığıyla sunulan içerikler, gösterişli hayatlar, üretilen videolar, çekilen fotoğraflar, muhtemel tehlikeler çocukların bilinç altına doğrudan etki ettiğini belirtiyorlar.

GÜNDE 1 SAAT BİLGİSAYAR İDEAL

Yarıyıl tatilinde öğrencilerin günde ortalama 1 saat teknolojik aletleri kullanabilmesi gerektiğini söyleyen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç Dr. Ali Murat Kırık, bu konuda ebeveynlerde gerekli bilincin oluşmaması durumunda öğrencilerin zarar görebileceğini söyledi. Uzmanların 11 yaş altındaki çocukların akıllı telefon ve tablet kullanımını uygun bulmadığını belirten Kırık, "Birçok riski bünyesinde barındıran akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar çoğu zaman çocukları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ne çocukları tamamen kopartmak doğrudur ne de sürekli bu cihazları onlara vermek doğrudur. Önemli olan çocukların kontrollü bir şekilde bu cihazları kullanmasıdır. Gerekli bilinç oluşmadığı için bu yaş grubu çocuklar olumsuz birçok durumla karşı karşıya kalıyorlar'' dedi.

AİLELER ÇOCUKLARA ÖRNEK OLMALI

Öğrencilerin internet ve sosyal medya kullanımına dikkat çeken Kırık, "Çocukların kullandığı uygulamalar, gezdiği web siteleri de mutlaka denetlenmeli, sosyal medya ve sanal ortamda siber zorbalığa maruz kalıp kalmadıkları kontrol edilmelidir. Ebeveynlerin kendileri de bu süre zarfında dijital teknolojilerden uzaklaşmalı ve çocuklara örnek olmalıdır" dedi. Teknoloji bağımlılığının çocukların temel sorunları arasında yer aldığını söyleyen Kırık; Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı'nın verilerine dikkat çekti. Türkiye genelinde 5-6-7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrenciler arasında yapılan "Çocukların Yeni Medya Kullanımı ve Siber Zorbalık Araştırması" sonuçları incelendiğinde öğrencilerin günlük internet kullanım süresinin 2 saat 13 dakika, ders çalışma süresinin ise 1 saat 30 dakika olduğu belirlendi. Bu sonuçta görüldüğü gibi öğrencilerin internet kullanım süresinin ders çalışma sürelerinden daha fazla olduğu aşikar. İşte bunu tersine çevirmek için, anne ve babalar bu konuda çok duyarlı olmalılar'' dedi.

AMAN BAĞIMLI OLMASINLAR

Dijital medyanın etkin kullanımına vurgu yapan Doç. Dr. Kırık, çocuklara dijital dünyaya bağımlı olunmaması gerektiği sürekli hatırlatılması gerektiğini belirterek; "Çocuklar dijital medyaya bağlanmalı ama bağımlı olmamalıdır. Öğrenciler kendi akranlarıyla, sınıf arkadaşlarıyla yarıyıl tatilinde de buluşmalı birlikte ders çalışarak farklı etkinliklerde bulunmalıdır. Okunacak kitapların yorumlanması ve değerlendirilmesi, akıllı telefon orucu ve dijital detoks şüphesiz ki çocukların bu tatil günlerini verimli kullanmasını sağlayacaktır. 3T olarak tabir edilen telefon, tablet, televizyon bağımlılığı öğrencilerin derslerdeki eksiklerinin giderilmesine engel olacaktır" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARI SOKAĞA GÖNDERİN

Günümüzde, kıyamadığımız çocuklarımızın dijital oyun oynama süresini kısıtlamak, hele de tatil günlerinde oldukça zor. Ancak ekranda haddinden fazla vakit geçirmek çocuklar için çok sakıncalı. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, ebeveynlere yönelik çocuklarımızın ekran süresini makul ve sağlıklı bir miktarla sınırlamamıza yardımcı olacak önemli sonuçları olan tavsiyelerde bulundu.İşte uyulması gereken kurallar: İzleseniz de izlemeseniz de televizyonu arka planda açık tutmanız veya her boş vaktinizde elinizin telefonunuza gitmesi çocuğunuz için kötü örnek teşkil eder. Ebeveynler özellikle teknolojik konularda kendilerini eğitmeli. Evde teknolojisiz alanlar ve zamanlar belirlenmeli. Çocuklara ekran karşısında geçirilen uzun sürelerin zararlarını anlatılmalı. Onları sokakta oyun oynamaya. spor yapmaya teşvik edin. Onlara TV ve bilgisayar ekranını özler hale getirin. Evde kitap okuma, bilmece oyunu gibi aktivite saatleri tesbit edin ve uygulayın. Ekran süresini ayrıcalık hale getirin. Çocuğunuzun odasına televizyon koymayın

KONTROL HEP SİZDE OLSUN

Tatilde zamanlarının büyük bir kısmını akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ile geçirmek isteyen çocukların maruz kalabileceği dijital tehlikelere karşı ebeveynleri uyaran, Bitdefender Türkiye Direktörü Alev Akkoyunlu, anne ve babalara 6 önemli uyarıda bulundu.

1- Kontrolü sakın elden bırakmayın.

2- Telefon, bilgisayar, tablet gibi cihazlara kısıtlama koyarken sebebini mutlaka anlatın

3. Bilgisayarındaki uygulamalarına dikkat edin.

4. Gizlilik ayarlarını onunla birlikte düzenleyin.

5. Cihazlardaki kameralara izinsiz erişilmediğinden emin olun.

6. Ebeveyn kontrolü içeren bir güvenlik yazılımı kullanın.