Apple’da sendikalaşma tartışması: Diğer şirketler gibi çalışmak istemişlerdi

Apple’da sendikalaşma tartışması: Diğer şirketler gibi çalışmak istemişlerdi
Apple, ürettiği ürünlerle büyük bir kesime hitap etmeye devam ediyor. Üretim başarısının arkasında da hiç kuşkusuz çalışanları yer alıyor. Ancak şirket, son dönemde işçileriyle gündem oldu. Apple çalışanları, geçtiğimiz gün önemli bir girişimde bulundu.

ShiftDelete''den alınan bilgilere göre; Büyük şirketlerin çalışanları, hızlı bir şekilde sendikalaşıyor. Öyle ki ABD’de Amazon, Starbucks gibi büyük şirketlerin çalışanları da sendikalaşma yolunda ilerliyor. Bu akıma son olarak da Apple işçileri katıldı. Teknoloji devi Apple’ın ABD’nin Maryland eyaletindeki çalışanları, şirket tarihine geçecek bir karar aldı.

Towson’daki Apple işçileri, Uluslararası Makinistler ve Havacılık ve Uzay İşçileri Derneği’ne (IAM) katılma yönünde oy kullandılar. 100’den fazla işçinin katıldığı oylamada 65 kişi katılım yönünde oy verdi. Böylece Maryland çalışanları sendikalaştı ve Apple tarihine geçti.

Öte yandan Apple’ın bu konuda henüz bir açıklaması yok. Öyle ki şirket, özellikle Çin’deki çalışanlarıyla çok sık karşı karşıya geldi. Birçok yoruma göre Apple, artık bu konu ile gündeme gelmek istemiyor. IAM Uluslararası Başkanı Robert Martinez Jr., oylamanın ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Towson’daki Apple mağazasında CORE üyelerinin bu tarihi zaferi elde ettikleri için sergiledikleri cesareti alkışlıyorum. Tüm gözleri bu seçimde olan ülke çapında binlerce Apple çalışanı için büyük bir fedakarlık yaptılar. Apple CEO’su Tim Cook’tan seçim sonuçlarına saygı duymasını ve Towson’daki özel IAM CORE Apple çalışanları için ilk sözleşmeyi hızlandırmasını rica ediyorum.

Apple’ın Atlanta çalışanlarının daha önce böyle bir girişimi olduğu ortaya çıktı. Ancak çıkan haberlere göre şirketten çalışanlara baskı geldi. Sonrasında şirket çalışanları bu taleplerinden vazgeçti. Son gelişmelerden sonra ise bu durumun değişmesi bekleniyor.

İlgili Haberler