Mac’e yüz tanıma geliyor

Mac’e yüz tanıma geliyor
İlk olarak iPhone X ile hayatımıza giren yüz tanıma sistemi Face ID, iPad'lerin ardından şimdi de Mac cihazlarına geliyor

Shift Delete''te yer alan habere göre, Apple’ın ilk olarak iPhone X ile tanıttığı yüz tanıma sistemi Face ID, 2017’den beri üst seviye iPhone’ların ve iPad’lerin tamamında kullanılıyor. Parmak iziyle kimlik doğrulama özelliği Touch ID’nin yerine gelen Face ID, çoğu kullanıcı tarafından geceleri çalışmadığı gerekçesiyle olumsuz geri dönüşler alsa da Apple sistemden vazgeçmemekte kararlı.

Face ID özelliğini telefon ve tabletlerinin ardından Mac bilgisayarlarına da getirmeye hazırlanan Apple’ın bu noktadaki ilk somut adımı ne zaman atacağı belli oldu. Şirketin ayrıca Touch ID özellikli iPhone SE ve iPad Air gibi alt seviye modellere de yüz tanıma sistemini getirmek istediği belirtildi.

MAC FACE ID GELİYOR
Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre, Apple yakın bir zamanda Face ID destekli Mac bilgisayarlarını piyasaya sürecek. Net bir süre paylaşmayan Gurman, bunun en az birkaç yıl içerisinde gerçekleşmesini beklediğini ifade etti. Mark Gurman daha önce paylaştığı bir raporda, Apple’ın yeni nesil 24 inç iMac’ine Face ID desteği kazandıracağını iddia etmiş ancak bunun sonradan ertelendiğini bildirmişti.

iPhone ve iPad’lere de değinen Bloomberg yazarı Mark Gurman, Touch ID’nin Face ID’ye kıyasla daha düşük maliyetle üretilebilmesi sebebiyle alt seviye iPhone’larda tercih edildiğini söyledi. Ancak bu durumun da yakında değişeceğine ilişkin beklentilerini paylaşarak model fark etmeksizin tüm iPhone’ların er ya da geç Face ID sistemine geçirileceği bilgisini aktardı.

NET BİR TARİH YOK
Akıllı telefonlardaki çerçeveyi mümkün olduğunca inceltmek amacıyla üreticilerin yapmaya çalıştığı tasarım revizyonlarından bir tanesi: ekran altı kamera sistemi. Halihazırda son kullanıcıya ulaştırmayı başaran firmalar var ve bunlar arasına Apple’ın da katılacağı iddiaları gündemdeki yerini koruyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mark Gurman, Apple’ın Face ID özelliğini iPhone’lardaki ekranın altına yerleştirmek için çalışmalara başladığını bir kez daha doğruladı. Öte yandan analist Ming-Chi Kuo, böyle bir iPhone modelinin 2023’ten evvel piyasaya çıkmayacağına ilişkin görüşlerini paylaştı. Net bir tarih ise ne yazık ki bilinmiyor.