Araştırmacılar ‘korona bitince bu başlayacak’ diye açıkladı: Patlama yaşanacak

Araştırmacılar ‘korona bitince bu başlayacak’ diye açıkladı: Patlama yaşanacak
Amerikalı bilim insanları, korona virüs salgını nedeniyle grip vakalarında düşüş yaşandığını ancak önlemlerin sona ermesinin ardından gelecek yıl, grip vakalarında yeniden patlama olacağını söyledi.

Araştırmacılar ‘korona bitince bu başlayacak’ diye açıkladı: Patlama yaşanacak

Korona virüs salgını, tüm dünyada can almaya devam ederken vatandaşların büyük bir bölümü de maske takmaya devam ediyor. Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle uygulanan sosyal mesafe ve maske takma gibi tedbirler nedeniyle gelecek kış aylarında rekor bir artış yaşanabileceği konusunda uyardı.  

SAVUNMASIZ İNSAN SAYISINDA ARTIŞ

Bilim insanları, söz konusu tedbirlerin yalnızca Covid-19’un değil, diğer hastalıkların enfeksiyon oranlarını da düşürdüğünü söyledi. Çalışmada mevsimsel grip ve solunum sinsitiyal virüsünün (RSV), ABD’de 2010’de ortalama bir yıla göre yüzde 20’i oranında daha ez enfekte ettiği belirtildi. Ancak, araştırmacılar ilk etapta olumlu gibi görünen bu durum nedeniyle, solunum yolu virüslerine karşı savunmasız durumda olan insanların artığını bildirdi. 

2021 BAHARINA KADAR DEVAM EDECEK

Uzmanlar, Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerin potansiyel bir aşının nüfusun çoğunluğuna uygulanan uygulanana kadar, yani en az 2021 baharına kadar devam edeceğini ön gördüklerini belirtti. Fakat söz konusu tedbirler ortaya kalkınca mevsimsel grip ve diğer solumun yolu virüslerinin yayılmak için uygun bir ortam bulunacağı ve risk grubundaki insanlar için tehlike oluşturacağına dikkat çekildi. 

GRİP DE MUTASYONA UĞRUYOR

Princeton Üniversitesi bilim adamları, gelecekteki bu salgınların muhtemelen sağlık sistemleri üzerindeki 'yükü artıracağı' konusunda uyararak, mevsimsel gribin her yıl mutasyona uğradığını ifade etti. Bu nedenle grip aşısının etkili olmayabileceğini belirten araştırmacılar, mevsimsel gribin bazı insanlarda öldürücü olabileceğine dikkat çekti. 

Kaynak: NTV