Asgari Ücret ne kadar olacak? Belli oldu mu

Asgari Ücret ne kadar olacak? Belli oldu mu
Binlerce vatandaş 2019 yılında asgari ücrette maaş zammı ne kadar olacağı merak ediyor. Geçtiğimiz günlerde Asgari Ücret Komisyonu üçüncü kez toplandı. Peki, asgari ücret ne kadar oldu? Belli oldu mu?

Asgari ücret ne kadar olacak? Sorusunun cevabı büyük bir merakla bekleniyor. Vatandaşlar mevcut 1604 TL olan asgari ücretin 2019 yılında ne kadar olacağını merak ediyor ve araştırıyor. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından tekliflerde de değişikliğe gidildi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Peki, asgari ücret maaşı ne kadar olacak? Heyecanlı bekleyiş sürerken, bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, TÜİK bir işçinin asgari geçim tutarının ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olmasını dile getirdi. Peki işçi ve işveren ne istiyor? Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor.

TÜİK ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ BELLİ OLDU

Asgari ücretin vergi dışı tutulmasını da savunan Türk-İş, net ücrette 2 bin liranın altındaki her teklife kapılarını kapatıyor.  TİSK ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınmasını, asgari ücret desteğinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep ediyor. İşveren ayrıca SGK işveren desteğinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkartılmasını ve toplu iş sözleşmesi imzalanan iş yerlerinde bunun yüzde 7 olarak uygulanmasını istiyor. 

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU GÖRÜŞMELERİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li milletvekilleri, dün HAK-İŞ Konfederasyonu yöneticileriyle kahvaltıda buluştu. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Sabah kahvaltısında Sayın Başkan ve arkadaşları bizi ağırladılar. Sofraları zengindi, tabii bizim en büyük arzumuz Türkiye’deki bütün sofraların zengin olması” dedi.

CHP lideri sözlerine şöyle devam etti:

"Hangi sendikayı tercih ederse etsin, biz işçilerin örgütlenmesini, emeklerinin karşılığını almalarını isteriz. Asgari ücret konusunda bir komisyon şu anda görev yapıyor. Komisyonun nasıl karar vereceğini bilmiyorum ama CHP’li belediyelerin ve o belediyelere bağlı şirketlerin tamamında 1 Ocak 2019’dan itibaren asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak. Biz 2 bin 200 liranın altında bir asgari ücreti kabul etmiyoruz. Bu arada anayasada işçilerin sendika kurma, bir sendikaya üye olma hakları var. Ama gelin görün ki Türkiye’de tam bunun tersi yaşanıyor. Flormar işçileri Kocaeli’de aylardır sendikalı oldukları için işlerine son verildi. Flormar’ın yöneticilerine seslenmek istiyoruz; şirketin merkezinin bulunduğu ülkede bütün işçiler sendikalı, sanki Türkiye sömürge ülkesi burada işçiler sendikasız olacak. Niye olsun? Bunların anayasal haklarının tanınması lazım."

asgari-ucret-maas-zammi-ne-kadar.jpeg

ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği 2019 yılı asgari ücret zammı Aralık ayının sonunda belli olacak.