Aşılamada randevu sistemi engeli

Aşılamada randevu sistemi engeli
Türk Tabipleri Birliği (TTB) pandeminin 11'nci ayı raporunu paylaştı. Randevu sistemi nedeniyle aşılamanın yavaşladığı belirtilen raporda bunun gerekçesi olarak 60 yaş üstü vatandaşların internet kullanamaması, telefonların meşgul olması, teknik sorunlar ve coğrafi şartlar gösterildi. Öte yandan raporda toplum bağışıklığı için en az 110 milyon aşıya ihtiyaç olduğu belirtildi.

TTB, salgına ilişkin 11''nci ay değerlendirme raporunu paylaştı. Raporda, randevu sistemi nedeniyle aşılamanın yavaşladığı ve geciktiği belirtildi.

"Aşıla" mobil uygulamasında yaşanan teknik aksaklıkların bazen aşıların yapılamamasını sebep olduğu kaydedilirken Türkiye’de toplum bağışıklığının sağlanması için 110 milyon dozluk aşı ihtiyacının olduğu vurgulandı.
 
"Toplumun önemli bir kısmı kamu hastanelerinden randevu alamadığı ve bulaş korkusuyla gitmek istemediği için aile sağlığı merkezlerine rağbet etmekte." denilen raporda aylık rutin 170 aşılaması olan ASM’lerde personel eksikliğinin yaşandığı birimlerde mevcut hizmetlere ek korona virüs aşılamasının yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi. 

Coğrafi koşulların zorlu olduğu Hakkâri gibi illerde ve merkezlere uzak ASM’lerde aşıya ulaşım daha zor oldu vurgulanan raporda, "Randevu sistemi, aşılamayı hem yavaşlattı hem geciktirdi. Aşı randevusunu telefondan almak isteyen hastaların hat meşguliyeti ile karşılaşması, MHRS’nin bazı bölgelerde işlevli olmaması, 60 yaş üstünün internet kullanımında zorlanması gibi sorunlar nedeniyle aile hekimlerinin özel telefonlarından randevuya zorlandığı belirtildi." denildi.