ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının yerleri ifşa oldu

ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının yerleri ifşa oldu
Nükleer silahlara ev sahipliği yapan Avrupa üslerinde konuşlanmış ABD askerleri, çok sayıda hassas güvenlik detayının yanı sıra nükleer silahların nerede saklandığını da yanlışlıkla açığa çıkardı.

Askerler yanlışlıkla açığa çıkardı. ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının yerleri ifşa oldu

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, ABD askerleri, ülkelerinin çok sayıda hassas güvenlik detayını yanlışlıkla açığa çıkardı.

Söz konusu gizli bilgiler arasında, nükleer silahlara ev sahipliği yapan üslerin konumları ve yalnızca ordu mensupları tarafından bilinmesi gereken gizli kod ve kelimeler yer alıyor.

İngiltere merkezli haber sitesi Bellingcat’ın uzun bir süredir yürüttüğü araştırmalara göre bilgiler, Amerikan askerlerinin nükleer silahlar konusundaki bilgileri ezberlemek için kullandıkları Chegg, Quizlet ve Cram olarak bilinen uygulamalar üzerinden açığa çıktı.

Özellikle Chegg isimli uygulama üzerinden paylaşılan "Study!" başlıklı 70 bilgi kartında, nükleer silahları barındıran sığınakların kesin konumlarına yer verildi.

Amerikan askerlerinin bu uygulamalarda yer alan bilgi kartlarını, bir üs içerisindeki hangi depolarda nükleer silahların bulunduğu, hangilerinin ise boş olduğuna dair bilgileri hatırlamak için kullandıkları belirtildi.

Askerler bilgi kartlarında her ne kadar kısaltmalar kullanmış olsa da burada bulunan bilgilerin Google üzerinden yapılan aramalarla daha geniş kapsamlı bilgileri açığa çıkardığı kaydedildi.

Avrupa''daki Amerikan nükleer silahlarının varlığı geçmişte sızdırılan bilgilerle tahminlere konu olsa da, kesin yerleri resmi olarak halen gizli tutuluyor.

Avrupa ülkelerinin hükümetleri, ABD''nin ülkelerindeki nükleer varlıklarını ne doğruluyor ne de inkar ediyor.