Atatürk Üniversitesi akademisyenleri 5 yeni böcek türü keşfetti

Atatürk Üniversitesi akademisyenleri 5 yeni böcek türü keşfetti
Erzurum Atatürk Üniversitesi akademisyenleri ile Rusya ve İngiltere'den görevli bilim insanlarının ortak çalışma ve araştırmaları sonucunda 5 böcek türü keşfetti. Farklı bölgelerde keşfi yapılan böceklerin Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi'nde muhafaza edildiği aktarıldı.

AA'da yer alan habere göre, bilim insanları yaptığı araştırmalar sonucunda keşfedilen 5 yeni böcek türünü isimlendirilerek literatüre kazandırdı.

MUHAFAZA EDİLİYOR

Atatürk Üniversitesi akademisyenleri ile Rusya ve İngiltere'den görevli bilim insanlarının ortak çalışması sonucu keşfedilen böceklerin, Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi'nde muhafaza edildiğini aktarıldı.

BÖCEKLER İSİMLENDİRİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda biyoçeşitliliği korumak üzere yürütülen çalışmalarda, Coleoptera (Insecta) takımının Curculionidae familyasına ait keşfedilen ve etimolojik olarak isimlendirilen böceklerden "asproparthenis omeri" Aras Vadisi'nde, "thamiocolus amzai" Amanos Dağları'nda, "themiocolus dieckmanni" Toroslar'da, "Larinus mumbaicus" ve "Larinus nilgiricus (Nilgri Vadisi)" Hindistan'da tespit edildi.

"YENİ KAZANIMLAR SUNMAYI HEDEFLİYORUZ"

Kurulan merkez sayesinde hem ülkemizde hem de ülke dışında geniş çalışma alanına sahip olduk diyen Çomaklı, "Son teknolojiyle donatılan merkezimizde, alanında uzman akademisyenlerimiz ile biyoçeşitlilik konusunda ülkemize yeni kazanımlar sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda keşfettikleri yeni türler vesilesiyle üniversitemizin isminin bilim dünyasında duyurulmasına katkı sunan araştırma merkezi çalışanlarını tebrik ediyor, başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Gültekin, "Türlerin keşfi, taksonomik teşhis, tanımlama ve isimlendirme işlemlerini gerçekleştiren taksonomi bilimine gereken önceliğin verilmesi ve biyoçeşitlilik konusunun öncelikli araştırma alanları içine dahil edilmesi, ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması adına oldukça önem arz etmektedir. Bu yönde atılmış en önemli adımlardan biri Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulan Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi. Böylesine önemli hizmeti üniversiteye kazandıran ve biyoçeşitlilik unsurlarının araştırılmasına katkı sağlayan Rektörümüz Ömer Çomaklı'ya teşekkür ediyor, biyoçeşitliliği koruma ve geliştirme adına gerçekleştirilen keşiflerin bilim camiasına hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.