Atatürk'e hakarete takdir indirimi

Atatürk'e hakarete takdir indirimi
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden ve 2 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tahliye edilen Safiye İnci’ye, takdir indirimi uygulandığı ortaya çıktı.

Anıtkabir'de çektiği skandal video ile Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden ve hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen Safiye İnci’ye verilen cezanın gerekçesi açıklandı. 

Mahkeme gerekçeli kararında, "Sanığın yargılama sürecindeki davranışları ve pişman olduğunu herkesten özür dilediğini belirtmesi dikkate alındığında takdir indirim uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verildi.

SERBEST BIRAKILDI

Skandal videonun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İnci hakkında soruşturma başlatarak, gözaltı kararı vermiş, İnci 22 Temmuz'da “Atatürk’e hakaret” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Tutuklu yargılanan İnci, 9 Ekim tarihinde yapılan davanın ikinci duruşmasında 2 yıl 6 ay hapis cezası verilerek, tahliye edildi. Davaya bakan Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi verdiği kararın gerekçesini tamamladı. Gerekçeli kararda, sanığın yargılama sırasında yaptığı savunmada pişman olduğu gerekçesiyle takdir indirimi uygulandığı belirtildi.

Hürriyet'en Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi.

"Sanığın ikrar içerir savunması, dosyadaki tutanaklar, suça konu konuşmanın yer aldığı CD ve raporları ile tüm dosya içeriği birlikte değerlendirildiğinde sanığın sarf ettiği sözlerin Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçu kapsamında kaldığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Sanığın suça konu sözlerin hatırasına hakaret ettiği Atatürk’ün mezarının bulunduğu Anıtkabir’de söylemesi ve akabinde sosyal medyaya aksettirdiği de dikkate alındığında, kastın yoğunluğu, suçun işlendiği zaman ve yer, suçun işleniş biçimi, suçun işlenmesine kullanılan araç, meydana gelen zarar gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde, sanık hakkında ceza tayin edilirken temel cezadan alt sınırdan uzaklaştırılması uygun görülmüştür.

Sanığın hakaret eylemini umuma açık bir yerde ve ayrıca sosyal medya üzerinden işlemesi dikkate alındığında 5816 sayılı yasanın (Atatürk Aleyhine işlenen Suçlar Hakkında Kanun)  2/1. maddesi gereğince artırım uygulanması gerektiği, sanığın yargılama sürecindeki davranışları ve pişman olduğunu herkesten özür dilediğini belirtmesi dikkate alındığında takdir indirim uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır."

İlgili Haberler