"Atatürk'ün adı toplumsal hafızadan silinmek isteniyor"

"Atatürk'ün adı toplumsal hafızadan silinmek isteniyor"
İçişleri Bakanlığı'nın 'mükerrerlik' bahanesiyle büyükşehir ve ilçelerdeki çok sayıda cadde, meydan ve bulvardaki Atatürk ve Cumhuriyet gibi isimleri değiştirmesi tartışma yarattı.

CHP'li Girgin, İçişleri Bakanlığı'nın mükerrerlik bahanesiyle Atatürk ve Cumhuriyet adı verilmiş sokakların isimlerini değiştirmek istemesini Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından büyükşehir olan illlerde mükerrer sokak, cadde, meydan isimlerinin kaldırılmasını istendi. "Belediye sınırları" içerisinde mükerrer isim olamayacağı sınırlaması nedeniyle kentlerdeki çok sayıda Atatürk, Cumhuriyet, Gazi gibi cadde, sokak isimlerinde sorun çıktı. Anadolu'da birçok kentte Atatürk ve Cumhuriyet isimli çok sayıda cadde, sokak ve meydan bulunuyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, "Mükerrerlik gerekçesiyle Atatürk, Cumhuriyet isimlerinin değiştirmek istenmesindeki amaç nedir?" sorusunu yöneltti.

"BELEDİYE SINIRI İÇİNDE MÜKERRER İSİM OLAMAZ"

CHP'li Girgin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Girgin, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen adres kayıt sistemi çalışmalarına dikkat çekti. Adres ve Numaralandırma İlişkin Yönetmelik hükümleri kapmsamında büyükşehir olan iller ile ilçelerinde çok sayıda bulvar, cadde, sokak, meydan ve küme ev isimlerinin mükerrerlik gerekçesiyle değiştirilmesinin istendiğine işaret eden Girdin, "belediye sınırı" içerisinde mükerrer isim olamayacağının belirtildiğine dikkat çekti.

ARKASINDAKİ AMAÇ NEDİR?

Yalnızca Bodrum'da Atatürk ismi içerek 23 cadde, sokak, bulvar ve meydan bulunduğunu belirten Girgin, "Söz konusu yönetmelikte bulunan 'belediye' sınırı kriteri nedeniyle istisnasız olarak büyük belediyelerde Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal, Gazi, İnönü, Çanakkale, Sakarya, Kurtuluş, İstiklal gibi önemli ve değerli olan bu ülkenin kuruluş ve kurtuluş destanında ortak değerleri ifade eden binlerce ismin 'mükerrerlik' gerekçesiyle değiştirilmek istenmesinin arkasındaki maksat izahata muhtaçtır." dedi.

"ATATÜRK VE CUMHURİYET İSİMLERİ KALDIRILMAK MI İSTENİYOR?"

Cumhuriyetle özdeşleşmiş kimi isim ya da kavramların toplumsal hafızadan silinmesine dönük temizlik harekatı gibi göründüğüne dikkat çeken Girgin, "Atatürk, Cumhuriyet, Gazi isimleri cadde ve sokaklardan kaldırılmak mı isteniyor?" diye sordu.