Bakan değil kooperatif başkanı olsa 2 yıl hapisle yargılanacaktı

Bakan değil kooperatif başkanı olsa 2 yıl hapisle yargılanacaktı
Görevden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın kendi şirketi üzerinden bakanlığa 9 milyon TL’lik satış yaptığının ortaya çıkmıştı. Ticaret Bakanlığına bağlı kooperatiflerde benzeri durumlarda 2 yıla kadar hapis cezası verilirken Pekcan’ın öylece görevden alınması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Sözcü’nün internet sitesinde Erdoğan Süzer’in haberine göre, Sahibi olduğu kendi şirketinden yönettiği bakanlığına dezenfektan sattığını itiraf edip görevden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hiçbir ceza almadan şirketlerinin başına döndü. Oysa Pekcan bakan değil de kendi döneminde denetlediği herhangi bir kooperatifin başkanı olsaydı, aynı suçtan 2 yıl hapis yatmak zorunda kalabilecekti. Üstelik binlerce liralık para cezasına da çarptırılacaktı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkan Vekili Sinan Vargı, bakanlığın denetimindeki kooperatiflere uygulanan cezanın o denetimden sorumlu bakana uygulanmamasının büyük bir hukuksal çelişki olduğunu söyledi. Vargı, "Bakan da olsa devlet memuru da olsa etik olarak bu büyük yanlışın bütün kamu görevi yapanlara örnek olmasını umuyoruz." dedi.

HAPİS VE PARA CEZASI ALIYOR

Yürürlükteki 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu''nun 59''uncu maddesine 1988''de eklenen fıkra hükmüne göre, kooperatiflerin başkan, yönetim kurulu üyeleri ve kooperatif personeli ortaklık işlemleri dışında kendisi veya başkası namına, bizzat veya dolaylı olarak kooperatifle kooperatif konusuna giren herhangi bir ticari muamele yapamıyor. Ticari alışverişi yasaklayan bu maddeye aykırı hareket eden, yani kooperatife kendi şirketinden ya da başkasının şirketi üzerinden mal veya ürün satanlar kanun gereği 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve 50 günden 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Ancak kooperatif başkan, yönetici ve memurlarına getirilen bu ticaret yasağı ve ağır cezası, denetim otoritesinin başındaki bakan için uygulanmıyor.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Ruhsar Pekcan''ın, görevini kötüye kullandığını, bu nedenle Yüce Divan''da yargılanması gerektiğini ileri sürdü.

İlgili Haberler