Bakan değişti ama zeytinliklerin kaderi değişmedi

Bakan değişti ama zeytinliklerin kaderi değişmedi
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda Bekir Pakdemirli gitti Vahit Kirişçi geldi ama zeytinliklerin kaderinin aynı olacağı ortaya çıktı. Yeni bakan Vahit Kirişçi'nin de 2009 yılında zeytinlik alanların sanayi tesislerine açılması için kanun teklifi verdiği görüldü.

Resmi Gazete''de 1 Mart''ta yayımlanan yönetmelikle zeytinliklerin maden projelerine açılması mümkün hale geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Maden Yönetmeliği''nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''te, "Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin" zeytinlik alanlarına denk gelmesi durumunda "zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına" onay çıktı ama bakanlık iznine bağlandı. 

ZEYTİNLİK YAKLAŞIMI

Odatv''nin haberine göre; tartışılan karara muhalefet partileri, meslek odaları ve kamuoyundan tepkiler yükselirken zeytinlikleri anayasal olarak korumakla yükümlü Tarım Bakanlığı ise sessiz kaldı. Ardından da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin görevden alınmasını yönetmeliğe yoranlar oldu... 

Ancak...

Bekir Pakdemirli''nin yerine gelen Bakan Vahit Kirişçi''nin de zeytinlikler konusunda farklı düşünmediği 2009 yılında verdiği kanun teklifi ile ortaya çıktı. 

İŞLETMEYE AÇILSIN

Vahit Kirişçi, Adana Milletvekiliyken dönemin AKP’li milletvekilleri Soner Aksoy ve Haluk Özdalga ile birlikte, “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi''nin açıklaması şöyle:

“Zeytinlik sahası içerisinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini çoğalmasını engelleyecek tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak bu sahalarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknik önlemi almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılabilir ve işletilebilir.”

Söz konusu kanun teklifi, komisyondan geçmemiş ve kanunlaşmamıştı.

VAHİT KİRİŞÇİ KİMDİR? 

1960 doğumlu Vakit Kirişçi Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi''ni bitirdikten sonra yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü''nde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi''nde yaptı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı''nda teknik eleman olarak çalıştı. AKP''nin iktidara geldiği 2002 seçiminde Adana''dan milletvekili olarak TBMM''ye girdi. O dönemde Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu''nda üyelik ve başkanvekilliği, ayrıca TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu''nda da başkanlık yaptı. 23. dönemde de aynı komisyonun başkanı oldu.

İlgili Haberler