Bakan "hakem heyeti" dedi tartışma başladı

Bakan "hakem heyeti" dedi tartışma başladı
Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Selçuk sendikalarla uzlaşmaya varılamadığı için zam kararını hakem heyetinin vereceğini ifade etmişti. Bakanın açıklamaları yeni bir tartışmanın fitilini de ateşledi.

Hükümet ve sendikalar arasındaki toplu sözleşme pazarlığı sonuçsuz kaldı. Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, dün yaptığı açıklamada son sözü hakem heyetinin söyleyeceğini ifade etti.

Zam kararını hakem heyetinin belirleyeceği ise yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Hakem heyetinde yer alan isimlerin AKP’ye yakınlığı dikkat çekerken, sendika ve siyasilerden heyete tepki sesleri yükselmeye başladı.

“MIŞ GİBİ YAPMAK”

Hakem heyetindeki isimlerin AKP’ye yakınlığına dem vuran ve “Heyetin çoğunluğu iktidarın seçtiği üyelerden oluşuyor" ifadelerini kullanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “'Mış'gibi yapmak. Böyle bir kurul varmış, tarafsız çalışacakmış, işçi lehine karar verecekmiş gibi beklemek!!!” ifadelerini kullandı.

HAYETTE KİMLER VAR?

Memur zammını belirleyecek olan hakem heyeti 10 kişiden oluşuyor. Heyete Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın başkanlık yapacak. Heyette Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikri Özkök'ün yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı'ndan belirlenen birer bürokrat yer alıyor.

Kamu İşveren Heyeti, tercihini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Uşan ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca'dan yana kullandı.

HAKEM HEYETİ NASIL KARAR VERECEK?

Hükümet ile sendikalar için belirlenen anlaşma süresinin sona ermesiyle toplu sözleşmede Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru aşamasına gelindi. Bu sürecin işlemesi için memur sendikaları ya da hükümetin 21-23 Ağustos tarihlerinde Hakem Kuruluna başvurması gerekiyor. Başvuruyla devreye girecek

NE OLMUŞTU?

Sendikaların en azından hükümetin enflasyon beklentisi doğrultusunda bir zam oranı açıklamasını talep ederken, hükümet önce yüzde 3,5 oranında daha sonra da 4+4 oranından bir zam teklifinde bulunmuş teklif tartışmalara neden olmuştu.

İlgili Haberler