Bakan Koca sinyalini verdi. Kafe ve lokantaların nasıl açılacağı belli oldu

Bakan Koca sinyalini verdi. Kafe ve lokantaların nasıl açılacağı belli oldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta duyurduğu il il korona vakalarının yer verildiği harita yayınlanmaya başladı. Bununla birlikte illerin durumuna göre il hıfzıssıhha kurulları ve yerel yönetimin alacağı karar doğrultusunda kafe ve lokantaların açılması bekleniyor.

Korona virüs tedbirleri kapsamında uzun süredir kapalı olan ya da paket servis ile kazançlarını çevirmeye çalışan kafe ve lokantaların açılacağı tarih için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ya da sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bir açıklama gelmedi.

Bilim Kurulu ise kafe ve lokantaların açılışı için henüz erken olduğu görüşünde. Günlük vaka sayılarının halen yüksek olması ve korona virüs mutasyonunun yayılma hızının daha çok olması nedeniyle sıkı tedbirlerin devam ettirilmesi görüşü hakim.

ESNAF PERİŞAN, KAFE VE LOKANTALAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Öte yandan salgın ve ekonomik darboğaz nedeniyle zor günler yaşayan esnaf sıfırı tüketti. Esnafın sesini yükseltmeye başladığı şu dönemde iktidardan kafe ve lokantaların ne zaman açılacağına dair net bir açıklama gelmezken, Sağlık Bakanı Koca’dan “Yeni dönem” duyurusu geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların artık il il açıklanacağını belirtirken, vaka oranlarına göre yerel yönetimlerin korona tedbirlerinde gevşemeye gitme kararı alabileceğini söyledi.

Koca’nın açıklamalarına göre bir ilde vaka sayısında düşüş yaşandığın il hıfzıssıhha kurulu ve yerel yönetim masaya oturarak tedbirleri gevşetebilecek, kafe ve lokantaların belirli tedbirler ile faaliyete geçmesine izin verebilecek.

Bakan Koca dün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada "Tedbirlerle ilgili artık vaka sayılarına göre "yerinde karar" dönemine geçiyoruz. Salgın yönetiminde yerinde karar döneminde olduğumuzdan geçen hafta söz etmiştim. Yerinde alınacak kararlara esas olması amacıyla bir haftalık toplam vaka sayılarının nüfusa oranlı olarak illerimizdeki durumunu gösteren haritayı yayımladık. Bu verileri her hafta düzenli olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Daha detaylı göstergelere ilişkin çalışmalar da yapılmaktadır." ifadelerine yer vermişti.

Açılma kararının yerel yönetime bırakılması, korona vakalarının tekrar artması durumunda sorumluluğu da yine yerelin üstleneceği anlamına geliyor.