Bakanlara verilen hediyelerin kaydı tutuluyor mu?

Bakanlara verilen hediyelerin kaydı tutuluyor mu?
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Bakanlara verilen hediyelerin kaydının tutulup tutulmadığını sordu. Antmen’e yanıt veren Bakan Turhan, verilen hediyelere yönelik herhangi bir kayıt tutulmadığını bildirdi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretinde 40 bin TL değerinde ‘hediye’ aldığına yönelik iddiaların ortaya çıkmasının ardından bakanlara gelen diğer hediyelerin akıbetlerini öğrenmek istedi.

Antmen’e Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yanıt verdi. TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, bugüne kadar bakan olarak görev yapan kişilerin aldıkları hediyelerin cins ve değerlerini sordu.

CHP'li Antmen’e yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, mevcut Bakan ile geçmiş dönemde bakanlık yapan isimlere verilen hediyelere yönelik herhangi bir kayıt tutulmadığını bildirdi.

"BU RÜŞVETİN GİZLENMİŞ HALİDİR"

Birgün'de yer alan habere göre, bakanlıktan gelen yanıta tepki gösteren Antmen, “Bakanlar, rüşvetçi iş insanından saat hediye alıyorsa bir kayyum yönetimi kendi kişisel ikbali için vatandaşların vergileriyle bakanlara on binlerce liralık hediyeler alıyorsa bunun adı rüşvettir. Amerika’da da İngiltere’de de Japonya’da da rüşvettir. Hatta kabile ülkelerinde bile rüşvettir. Ama AKP ile birlikte bu ortadan kalktı. İktidara gelirken ‘Rüşveti ortadan kaldıracağız’ diyorlardı. Meğer kastettikleri rüşvetin adını kaldırmakmış” dedi.

Birçok ülkede Bakanların ve Başbakanların ispatlanmasa dahi hediye iddiaları nedeniyle istifa ettiğini hatırlatan Antmen, “Türkiye’de ise resmen ödüllendiriliyorlar. Kamu görevlileri etik davranış ilkeleri, rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu, Avrupa Konseyi kararları ortada ama uyan yok çünkü rüşvet normalleşti. ‘Bir iş insanı gelir 1 milyon dolarlık bir hediye verebilir ama bunun kaydı tutulmaz’ deniliyor. Bu rüşvetin gizlenmiş halidir” diye konuştu.

SOYLU: "HEDİYE ALMADIM"

Mardin’e ikinci kez kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın, ilk kayyımlığı döneminde belediye bütçesinden bazı bakanlara gümüşçüden 600 bin liralık hediye alınmasına yönelik tartışmalara ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ben böyle bir hediye almadım. O konunun araştırılması için denetleme talimatı verdim" ifadelerini kullanmıştı.

YÖNETMELİK HEDİYEYİ YASAKLIYOR

Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik bakanların hediye almasını yasaklıyor.

Yönetmelikte, “Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamındadır. Kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilkedir” hükmü yer alıyor.