Bakanlık düğmeye bastı 'İhbar edenlere ikramiye verilecek'

Bakanlık düğmeye bastı 'İhbar edenlere ikramiye verilecek'
Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin KDV kaçakçılığına yönelik girişimlerini önlemek amacıyla adım attı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadele kapsamında denetimlerin artırılacağına dair taahhütte bulunmuş olmasına rağmen, işletmeler halen vergi ödemekten kaçınmak için düşük KDV'li ürünler üzerinden fiş kesmeyi tercih ediyor.

İşletmeler, düşük Katma Değer Vergisi (KDV) oranına tabi ürünlerin fiyatlarını artırarak ve kayıt dışı işlemler yaparak vergi kaçınma eğilimine giriyorlar.

Bakanlık harekete geçti bunu yapan yandı! İhbar edene para ödülü verilecek 6

Sosyal medyada da KDV oranlarının düşük uygulanmasıyla ilgili çeşitli paylaşımlar yapıldı.

Vatandaşlar, baharatçıların kitap fişi kestiğini, pastanelerin ise satışlarını ekmek üzerinden gerçekleştirdiğini gösteren fişleri paylaştı.

Son KDV artışıyla birlikte, 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranları artırıldı.

Hijyen ürünlerindeki KDV oranının yüzde 8'den yüzde 20'ye yükseltilmesiyle birlikte, benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazlar gibi ürünlerdeki KDV oranlarının da yüzde 20 olarak belirlenmesi kararı alındı.

Ancak, daha çok gıda maddelerini içeren yüzde 1'lik KDV diliminde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu kararın ardından vatandaşlar, fiyatlar üzerindeki KDV artışının etkisini hissederken, işletmeler vergi yükünü azaltmak için KDV oranlarını düşük gösterme eğiliminde.

Türk Lirası kaybedenler kulübünde üçüncü - Sözcü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özellikle son KDV düzenlemelerinin ardından, kayıt dışı ekonomik faaliyetlere karşı denetimleri artırdıklarını belirtmişti.

Ancak, Şimşek'in açıklamalarına rağmen, KDV oranlarını yanlış uygulayan işletmelerin vergi kaybına neden olduğu görüldü.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Profesörü Dr. Murat Batı, Türkiye'de vergi ahlakının zayıf olduğunu belirterek, vergi kaçakçılığına karşı mücadelenin önemine dikkat çekti.

Batı, Maliye Bakanlığı'nın denetim personelindeki eksiklik nedeniyle yanlış uygulamaların ortaya çıktığını belirtti.

Bakanlık harekete geçti bunu yapan yandı! İhbar edene para ödülü verilecek

İHBAR EDENLERE İKRAMİYE VERİLECEK

Vergi kayıplarını bildiren bireylere ödülen ihbar ikramiyesinin detayları açıklandı. Bu ikramiye, ihbarcının sağladığı bilgilerin doğruluğuna göre belirlenen vergi ve vergi ziyaı cezasının %10'u üzerinden hesaplanıyor.

İhbar ikramiyesinin bir kısmı ilgili kişiye peşin olarak ödenirken, geri kalan kısmı ise vergi kaçağından tahsil edilen miktar ile karşılanıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.