Rusya’dan misilleme: PYD’ye 5 ton silah

Rusya’dan misilleme: PYD’ye 5 ton silah
Rus savaş uçağının 24 Kasım’da F-16’larımız tarafından düşürülmesinin ardından Rusya’dan ilk ciddi askeri karşılık geldi

Moskova’nın, Halep’in kuzeyindeki PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi uçak krizinden sonra güçlü silahlarla donatması manidar bulundu.

 

Rusya’dan misilleme: PYD’ye 5 ton silah

Savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’ya ait askeri kargo uçağı PKK uzantısı PYD’nin elindeki bölgeye paraşütlerle silah ve cephane attı.

Rus savaş uçağının F-16’larımız tarafından düşürülmesinen ardından Rusya’dan ilk ciddi askeri misilleme geldi. Rusya’ya ait askeri kargo uçağının, Halep’in kuzey ucunda eli kanlı terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine 5 ton silah ve mühimmat bıraktığı bildirildi. Rus ordusuna ait askeri kargo uçağının, PYD güçlerine sabaha karşı 5 ton hafif silahı paraşütlerle indirdiği belirtildi. Açıklamada, Rusya’nın sevkiyatının 24 Kasım’da Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülmesinin ardından yapıldığına dikkat çekildi. Rus uçağının düşürülmesini takiben Rusya ve PYD yaklaşık iki aydır süren yakınlaşmalarını savaş alanına da yansıtmıştı. Geçen hafta PYD, halihazırda kontrol ettiği Afrin ve Kobani’yi birleştirmek için Rus şemsiyesi altında Azez-Cerablus hattında ilerlemek için muhaliflerin cephe hatlarına saldırmaya başlamıştı.

Görüşme sinyali

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün ve yarın Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenecek AGİT dışişleri bakanları zirvesinde görüşeceğini açıkladı. Resmi ziyaret için gittiği Kıbrıs Rum Kesimi’nde Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ile görüşen Lavrov, “Türk-Rus ilişkileri artık eskisi gibi olamaz. Çavuşoğlu’nun bize Belgrad’da anlatacaklarını dinleyeceğiz” dedi. Lavrov, “Uçak düşürüldükten bir gün sonra kendisiyle telefon görüşmesi yapmıştık fakat Ankara’nın ilan ettiği pozisyondan farklı bir şey duymamıştım. Belki Belgrad’da kamuoyuna açıklanandan farklı bir şey ortaya çıkabilir” diye konuştu. Lavrov Moskova’nın Ankara’ya karşı aldığı önlemlerin ise ölçülü olduğunu belirtip “Amacımız, Türkiye’deki tehdidin Rusya’ya geçişini önlemek” dedi. Lavrov 24 Kasım’da Su-24 uçağının düşürülmesini, Suriye’de çözüm sürecini engelleme girişimi olarak tanımladı.