Bakanlık itiraf etti: Bilişimde güvenlik riski var!

Bakanlık itiraf etti: Bilişimde güvenlik riski var!
Dışişleri Bakanlığı raporuna göre dışa bağımlı donanım ve yazılım ürünlerinin kullanılması yüksek maliyet ve güvenlik sorunlarına neden oluyor ve bakanlık siber saldırılara maruz kalıyor. Ayrıca Bakanlık yerleşkesinin dağınık olması da güvenli haberleşmede ciddi risk oluşturuyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı '2020 Yılı Performans Programı'nda bilişimde “güvenlik sorunu' olduğu uyarısında bulunuldu.

Program’a göre Emniyet Genel Müdürlüğü, Nüfus, Noterler Birliği gibi kurumlarla bağlantı arızaları yaşanıyor, bazı ülkelerdeki altyapının yetersiz olması nedeniyle internet hattında sorunlarla karşılaşılıyor ve Bakanlık bu ülkelerdeki internet sıkıntısını maliyeti yüksek uydu vb. sistemlerinden çözmeye çalışıyor. Programda Bakanlık personelinin gelişen bilişim ürünlerinin idamesi ve uygulamaları konusunda da yetersiz olduğu ifade ediliyor.

‘HABERLEŞMEDE RİSK OLUŞTURUYOR’

Programda Bakanlığı mevcut yerleşkesinin yetersiz kaldığı belirtilirken, durumun yarattığı sıkıntılar şöyle açıklandı:

“Bakanlığımızın mevcut yerleşkesinin ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmasından dolayı hizmeti aksatacak düzeyde sıkışık bir düzende mesai sarf edilmesi icap etmektedir. Ofis alanlarının ihtiyacımızı karşılamaması nedeniyle bazı birimlerimiz kiralık binaya, bazı birimlerimiz ise münhasıran Bakanlığımız arşivine ev sahipliği yapmak üzere inşa edilen Arşiv Binasına yerleştirilmiştir. Bu dağınık yerleşim düzeni, çalışma verimliliğini olumsuz etkilemesinin yanı sıra Bakanlığımızın bilişim altyapısı ve güvenlikli haberleşme ağı için de ciddi risk oluşturmaktadır. Bakanlığımızın çalışma sistemine uygun kapalı ofis şeklinde, çok sayıda toplantı salonu ile temsil alanı içeren, bilişim altyapısı ve güvenlikli haberleşme ağı ile temsil koşullarına uygun olarak tasarlanmış ve uzun dönemde ihtiyaçlarını karşılayacak olan yeni bina projesinin hayata geçirilmesi, daha fazla geciktirilmesi mümkün olmayan zorunluluk haline gelmiştir.”