Balıktaki büyük hile ortaya çıktı. Balık alırken bunlara mutlaka dikkat edin

Balıktaki büyük hile ortaya çıktı. Balık alırken bunlara mutlaka dikkat edin
Bağışıklık sistemi için önemli bir besin kaynağı olan ve ülkemizde sıkça tüketilen balığın taze görünmesi için yapılan hileler ortaya çıktı. Bazı işletmelerde balıkların taze görünmesi için solungaçlarının gıda boyasıyla boyandığı, ağır çekmesi için büyük balığa küçük balık ya da olta kurşunu yutturulduğu iddia edildi.

DHA'da yer alan habere göre, uzmanlar tarafından taze tüketilmesi gerektiği ifade edilen balıkta yapılan hileler gün yüzüne çıktı. Bazı işletmeler balığın taze görünmesi için türlü yollara başvurduğu öne sürüldü.

bf66f0d233fc51489e17cd764a36f3bc-1.jpg

TÜRLÜ TÜRLÜ HİLELERE BAŞVURULUYOR

Balıkçıların çoğu hile söylentilerini kesin bir dille reddetse de bazı balıkçıların, balığın taze görünmesi için solungaçlarını gıda boyasıyla boyadığını, ağır çekmesi için büyük balığa küçük balık ya da olta kurşunu yutturduğunu ve deri, göz parlaklığını yakalamak için karbonat-tuz ikilisi içinde beklettiği iddia edildi.

6894b19b45be88bea007567e633545d6.jpg

Uzmanlar bu gibi durumlar için vatandaşların güvendiği yerlerden alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

"BALIĞIN SOLUNGACI KIRMIZI İSE TAZEDİR"

Yaklaşık 15 yıldır Adana’da balıkçılık yapan 40 yaşındaki Ayşe Kılıç, tezgahına asla bayat balık sokmadığını ifade ederek, “Balığın solungacı parlak kırmızıysa tazedir. Fakat bu işe de hile karıştıranlar olduğunu duyuyoruz. Örneğin, solungaçtaki rengi tutturmak için şırıngayla kırmızı boya enjekte edildiğini duymuştum. Balık ağır çeksin diye büyük balıklara küçük balıkları yutturanlar da varmış” diye konuştu.

bd2fd4645ad1048fcc415b814227bf0a.jpg

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

Balığın tazeliğinin deri ve göz parlaklığıyla da anlaşıldığını kaydeden Kılıç, taze balığı anlamanın püf noktasına değinerek, “Balık derisine elinizle bastırdığınızda balık çöküp geri düzelmiyorsa bayattır. Eğer elinizi çektiğinizde düzeliyorsa tazedir. Bunun yanı sıra 3’üncü günü geçen ve gözleri solmaya başlayan balığı karbonat ve tuzlu suya sokup şokladıktan sonra tekrar parlak hale getirenler de varmış. İşin kısası bu kişilerin sayısı az olsa da var. İnsanlar ya balığı çok iyi bilecekler ya da balıkçılarını çok iyi tanıyacaklar” dedi.

d097e86ee0aa27c1b8150d7b50a82402.jpg

OLTA KURŞUNU KULLANILIYOR

Bazı balıkçıların ise bir başka hile yöntemi olarak büyük balıkların gırtlak kısmına olta kurşunu sıkıştırılarak ağırlıklarının arttırıldığını ve tartıldıktan sonra temizleme öncesi el çabukluğuyla bu kurşunların çıkarıldığı da iddia edildi.

d62a1ba3fd3830cbcffa6d8257bd238d.jpg