Balyoz mağduru General’in tazminatına “devletin gücü” yetmedi

Balyoz mağduru General’in tazminatına “devletin gücü” yetmedi
Balyoz Davası’nda 10 ay 25 gün tutuklu yargılandıktan sonra beraat eden emekli Orgeneral Ergin Saygun’a ödenmesine hükmedilen 150 bin TL tazminat, Yargıtay tarafından “devletin mali gücü” gerekçe gösterilerek iptal edilmesi talep edildi.

Balyoz Davası'nda 10 ay 25 gün tutuklu yargılandıktan sonra beraat eden emekli Orgeneral Ergin Saygun'a 150 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verilmişti.

Ergin Saygun adına avukatı Vasfi Sedat Küçükyılmaz tarafından 2015 yılında açılan davanın dilekçesinde, Saygun'un aylarca tutuklu kalması nedeniyle özgürlüğünden mahrum bırakıldığı ve Balyoz Davası'ndan beraat ettiği belirtilmişti.

Müvekkilinin sağlığının bozulduğunu ifade eden avukat Küçükyılmaz, Saygun'un “darbeci”, “camileri bombalatan” gibi kamuoyuna lanse edilmesi sebebiyle ruhsal sıkıntısının ve üzüntüsünün yıllarca devam edeceği kaydedilmişti. Dilekçede 1 milyon manevi, 100 bin lira ise maddi olmak üzere toplamda 1 milyon 100 bin lira maddi ve manevi tazminat talep edilmişti.

Ergin Saygun daha sonra maddi tazminat talebinden vazgeçtiğini açıklamıştı. Mahkeme heyeti emekli Orgeneral Saygun’un bu talebi sebebiyle maddi tazminat talebi yönünden karar verilmesine yer olmadığını kaydetmişti. Manevi tazminat talebinin ise kısmen kabulüne karar veren mahkeme, davalı Maliye Hazinesi'nden 150 bin lira alınarak Saygun'a verilmesine hükmetmişti.

OdaTV'de yer alan habere göre, itiraz üzerine dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı da davalı Maliye Hazinesi’nin itirazını yerinde bularak kararın bozulmasını talep etti. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı’nın bozma talebinde dikkat çeken bir ifade yer aldı. Ergin Saygun’a 150 bin lira tazminatın verilmesi “çok” görülürken, bozma gerekçeleri arasında “devletin mali gücü” açıklaması vurgulandı.

Son kararı Yargıtay 12. Ceza Dairesi verecek.