'Batı, Doğu Türkistan'a sahip çıkarken Erdoğan nerede?'

'Batı, Doğu Türkistan'a sahip çıkarken Erdoğan nerede?'
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Meclis kürsüsünde Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çin’in Doğu Türkistan’daki Türkler için kurduğu işkence kamplarını dile getiren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, '‘15 Batı ülkesi Doğu Türkistan’daki zulme sessiz kalmazken dünya lideri Erdoğan nerede?'' diye sordu.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un Meclis kürsüsünden yaptığı konuşma bu şu şekilde;

‘’İnsan Hakları İzleme Örgütü Eylül 2018 yılında Doğu Türkistan’daki ölüm kamplarıyla ilgili raporunda Çin’in insanlık dışı zulmünü bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Başta Türkiye olmak üzere Doğu Türkistanlı Türklerin yakınlarının yaşadığı 26 ülkeye birer rapor göndermiştir. İnsan Hakları İzleme örgütü Türk Hükümetine şu önerilerde bulunmuştur; Uygur sığınmacıları geri göndermeyin, kısa süreli oturma izinlerini uzun süreli izine çevirin. Çocuk sığınmacılar var ise onlara eğitim imkânı sağlayın. Kesinlikle Çin’den gelen Uygurları geri göndermeyin. Çünkü Çin’e dönenler doğruca zulüm kamplarına gönderilmektedir.

Diğer yandan Kanada’nın başını çektiği Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerin Çin’de bulunan 15 büyükelçisi Çin hükümetine mektup yazarlar. Bu mektupta, Uygur Türklerine bu kamplarda yapılan zulümlere son verilmesini ve Çin’de bulunan kampların dağıtılmasını talep ederler. Ama Çin hükümeti bu açık talebi görmezden gelir.

Şimdi buradan soruyorum. 15 batı ülkesi ve Kanada, Çin’de zulüm gören Doğu Türkistan Türkleri için mektup yazıp hesap sorarken, ‘Türkiye ve Türk Hükümeti nerede?’ hele hele ‘o dünya lideri genel başkan, AKP genel başkanı o nerede?’

İlgili Haberler