Behiç Çelik: “Suriye'de yapılan hata Libya'da tekrarlanıyor”

Behiç Çelik: “Suriye'de yapılan hata Libya'da tekrarlanıyor”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “AKP'nin geleneksel Türk dış politikasının dışına çıkması Türkiye'yi zarara uğrattı. Suriye ve Libya'da tarafları uzlaştırma politikası uygulanmaması büyük hata” şeklinde konuştu.

FATİH ERBOZ/ YENİÇAĞ

Türkiye’nin Suriye'deki başarısız politikasını Libya'da da uyguladığını söyleyen İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, bu 2 ülkedeki Rus varlığına dikkat çekerek, "Suriye'de olduğu gibi burada da Rusya ile karşı karşıya geliyoruz" dedi.

“İKTİDAR HATAYA DEVAM EDİYOR”

Çelik, Suriye ve Libya'da taraf olmak yerine çatışan tarafları uzlaştırma politikasının uygulanmamasının büyük hata olduğunu belirtti. Çelik, "Tek adam iktidarı ne yazık ki hata yapmaya devam ediyor. Bu siyaset Akdeniz'deki çıkarlarımızı da tehlikeyle sokuyor" dedi.

“ÇIKARLARIMIZ RİSKE ATILDI”

Türkiye'nin Libya'da çatışmaların başlamasıyla birlikte BM'nin de tanıdığı Trablusgarp mutabakat hükümetinden yana tavır aldığını kaydeden Behiç Çelik, "Trablusgarp mutabakat hükümetiyle Doğu Akdeniz'deki yetki sınırlarının belirlenmesi noktasında imzaladığımız anlaşma Türkiye için olumlu bir adımdı. Ancak AKP iktidarının Hafter güçlerinin karşısında Trablusgarp mutabakat hükümetini desteklemesi yönündeki politikası sonucunda Libya'ya asker konusunda tezkereyi TBMM'den geçirerek yetki alması Türkiye'nin Libya'daki çıkarlarını riske attı. Bu karar ile birlikte Trablusgarp hükümetini destekleyerek bir anlamda taraf olduk” ifadelerini kullandı.

“YETKİ SINIRLARINI BELİRLEYEN ANLAŞMA”

Libya'da Türkiye, Trablusgarp hükümetini, Hafter güçlerini de Rusya ve doğal olarak da Yunanistan destekliyor diyen Çelik, ABD ve Avrupa Birliği şimdilik ortada duruyor gibi gözüküyor. Gelişmelere göre politika belirliyorlar. Libya'da ya uzlaşma sağlanacak ya taraflar çatışmaları körükleyerek birbirlerine üstünlük sağlayacak ya da sorun diplomasi yoluyla çözülecek. Türkiye, direkt taraf olarak çıkarlarını riske etti. Mısır ile arası iyi olsaydı, denge politikasını iyi götürseydi, kazanan taraf olacakken, Hafter'in kazanması durumunda tamamıyla kaybeden taraf olacak. Bunun sonucunda hem Libya'da Kaddafi döneminden bu yana iş yapan Türk firmalarının 20 milyar dolar alacakları belirsizleşecek hem de yaptığımız Akdeniz'deki yetki sınırlarını belirleyen anlaşma. Sonuçta kaybeden olabiliriz. Buna gerek yoktu” ifadelerini kullandı.

“BEDELİ AĞIR ÖDENİYOR”

Behiç Çelik, AKP'nin geleneksel Türk dış politikasının dışına çıkarak Türkiye'nin bölgedeki çıkarlarını zarara uğrattığını kaydetti. Çelik ayrıca, "Suriye'de Rusya ile iyiydik, son dönemde İdlib'deki muhalif grupları destekleyeceğiz diye aramız bozuldu. Mısır ile Suriye ile diğer bölge ülkeleriyle Türkiye'nin arası iyi değil. Yunanistan, Türkiye'ye saldırmak için adeta fırsat kolluyor. İran ile Türkiye'nin arası limoni. Peki ne yapacaksınız? Kiminle aranız iyi olup da çıkarlarınızı koruyacaksınız? Türkiye, bölgedeki kendi çıkarlarını güvence altına alamadı. Geleneksel dış politikanın terk edilmesinin bedeli ağır ödeniyor" dedi.