Korona virüs salgını ile birlikte birçok insanda da stres ve kaygı baş gösterdi. Uzmanlar, bu stres ve kaygıdan kurtulmanın bir yolunun da doğrubeslenmeden geçtiğini vurguluyor.
Massachusetts Hastanesi'ninbeslenme ve yaşam biçimi psikyatrisi bölümü direktörü Uma Naidoo kişilerin bu stresli zamanlarda yaşadıkları olumsuz duyguları uzaklaştırmak için yemek yemeye yönelebileceğini söyledi.
CNBC'ye konuşan Harvard Tıp Okulu öğretim üyesi Naidoo kişilere zihin sağlıklarını geliştirmeleri için tüketecekler besinler ve edincekleri beslenme alışkanlıkları konusunda rehberlik ediyor.
Stres ve kaygıyı azaltmak için Naidoo'nun önerdiği 5 tip gıda şunlar:
BEYİNDEKİ İLTİHABI SÖKÜYOR
Bilimselçalışmalar, beyin hücresi oluşumu sağlayançoklu doğmamış yağ asidiçeşidiOmega-3'ü tüketmenin kaygıbelirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar Omega-3'ün beyinde iltihap sökücü özellikte olduğunu düşünüyor. Omega-3'ü daha fazla tüketmekdaha iyi bir uykuya yardım ediyor zira uykusuzluk hastalığı (insomnia) ve kaygı sıklıkla birbiriyle bağlantılandırılıyor.
SOMON VE TON YAĞI
Naidoo, somon ve ton gibi yağlı balıkların harika Omega-3 kaynakları olduğunu söylüyor. Et tüketmeyenler içinse chia tohumları, balkabağıçekirdeği ve ceviz tüketilebilecek Omega-3 kaynakları arasında yer alıyor.
D VİTAMİNİNE DİKKAT ÇEKTİ
Yapılan bilimselçalışmalarD vitamini eksikliğinin kaygı, depresyon ve düşük bilişsel işlevlerle ilişkilendirmişti. D vitaminin beyinde nöronları korumak ve iltihabı azaltmak gibi işlevleri bulunuyor.
Naidoo D vitamininin tek kaynağının güneş ışığı olmadığını süt, yumurta sarısı, somon ve mantarda da bulunduğunu vurguluyor.
Kaynak: İndependent- CNBC