Biden'dan Ukrayna'ya tam destek açıklaması

Biden'dan Ukrayna'ya tam destek açıklaması
ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararını şiddetle kınadıklarını açıkladı. ABD Başkanı, Donetsk ve Luhansk ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan kararnameyi imzaladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Beyaz Saray, Biden''ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Rusya''nın Donbas''taki ayrılıkçıların yönetimlerini tanıması kararının ve sonrasında atılacak adımların ele alındığı görüşmeden Biden, Putin''in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Görüşmede Biden, Rusya''nın Ukrayna''ya yönelik daha ileri bir işgal adımına yaptırımlarla verecekleri "güçlü" karşılığa ilişkin Zelenski''i bilgilendirdi ve Kiev yönetimine tam destek verdiğini dile getirdi.

DONETSK VE LUGANSK''LA TİCARİ FAALİYETLERE YASAK

Biden, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD''li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımladı.

Beyaz Saray''dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden "Rusya''nın Ukrayna''nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemek için yürüttüğü faaliyetlere karşılık belirli kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve belirli işlerin yasaklanması" başlıklı bir kararname imzaladı.

Söz konusu kararname ile Rusya''nın bağımsızlığını tanıdığı Donesk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD''ye doğrudan ya da dolaylı yollarla ithalat ya da ihracat yapılması yasaklandı.

Ayrıca kararname kapsamında bu bölgelerde faaliyet gösterdiği belirlenen kişilere de yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor.

BLINKEN: UKRAYNA''NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE AÇIK BİR SALDIRI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Putin''in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Putin''in sözde "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini" "bağımsız" olarak tanıma kararını şiddetle kınıyoruz. Duma''nın bu konuda ilk talepte bulunduğunda söylediğimiz gibi bu karar, Rusya''nın Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerinin tamamen reddettiğini gösteriyor; Rusya''nın iddia ettiği diplomasiye bağlılığıyla doğrudan çelişiyor ve Ukrayna''nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırıdır" dedi.

Blinken devletlerin, tehdit veya kuvvet kullanımı yoluyla yaratılan yeni bir "devleti" tanımama ve başka bir devletin sınırlarını bozmama yükümlülüğü olduğunu ifade eden Blinken, "Rusya''nın kararı, Başkan Putin''in uluslararası hukuka ve normlara karşı alenen saygısızlığının bir başka örneğidir." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden''ın, ABD vatandaşlarının Ukrayna''nın "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri" olarak adlandırılan bölgelerde tüm yeni yatırımlarını, ticaretini ve finansmanını yasaklayan bir Başkanlık Kararnamesini imzalayacağını hatırlatan Blinken, Rusya''nın eylemine yanıt olarak uygun adımları atmak için Ukrayna ve diğer ortakları ile koordinasyona devam edeceklerini kaydetti.

BLOOMBERG: ABD''NİN UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ POLONYA''YA TAŞINIYOR

Bloomberg televizyonunun haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna''da kalan tüm personeline ülkeden ayrılma talimatı verdi.

Geçtiğimiz günlerde Kiev''den Lviv''e taşınan ABD''nin Ukrayna Büyükelçiliği''nin Polonya''ya taşınacağı belirtildi.

İlgili Haberler