Bilim adamları resmen açıkladı. Eğer bunu yaşıyorsanız ölüm riskiniz çok yüksek

Bilim adamları resmen açıkladı. Eğer bunu yaşıyorsanız ölüm riskiniz çok yüksek
İngiliz uzmanlar, her iki kol arasındaki kan basıncındaki farklılığın yüksek kalp krizi, felç ve ölüm riskiyle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar buldu.Tansiyon ölçen ya da ölçtüren kişilerin çok dikkatli olması uyarısını yapıldı.

Kalp sürekli olarak vücuda aort damarı aracılığıyla kan pompalar. Bu pompalama işlemi sırasında kan, basınçla damarla gönderilir. Damarların iç duvarlarında oluşan basınç, tansiyon olarak tanımlanır. 

Kan basıncı olarak da tanımlanabilen tansiyon, doku ve organların yeterince kanlanabilmesi ve yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için son derece önemlidir. Kalp her kasıldığında kanı, atardamarlara belirli bir basınç ile pompalar, kalp kası gevşediğinde de damarlar içinde bir miktar basınç kalır. 

Bu iki basınç türü, büyük ve küçük tansiyon olarak adlandırılır. Tansiyon, kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama olarak büyük tansiyonun 90 ila 120 mm Hg, küçük tansiyonun ise 60 ila 80 mm Hg aralığında olması beklenir.

Uzmanlar büyük ya da küçük tansiyonu ölçmekte sürekli aynı kolu kullanmanın ölüme bile götürebileceğini açıkladı. Bu durumun her zaman göz ardı edildiğini belirten uzmanlar "Sürekli tek koldan yapılan ölçümlerin kalp krizi, felç ve ölüm riski taşıyor" dediler.